Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KEMACA KINETIC

«Zukunft»
BERTHOLD RECORDS

Debutplaten til den danske trioen Kemaca Kinetic, består av fem komposisjoner av bassisten Kenneth Dahl Knudsen, mens en er gjort av gitaristen Casper Heljesen og en av de tre musikerne i samarbeid. Ved siden av de to nevnte består trioen også av trommeslageren Mathias Fisher. Og så vidt jeg vet så har alle tre base i Aalborg.

Og de starter med tittelsporet, som begynner litt eksperimentelt, men ikke mer enn at vi kan følge gangen i låten. Etter en stund legger Fisher ut med relativt rocka trommespill, som får de andre musikerne til å «våkne», og vi får en fin gitarsolo av Heljesen, som har akkurat passe «reverb» i seg til å kunne gå inn sammen med en rekke av gitaristene vi finner, for eksempel på ECM. Mot slutten er det rocken som driver de tre og plutselig dukker også Vernon Reid opp i bakhodet.

Deretter følger «Dapo», hvor Dahl Knudsens plekterspill på el.bassen legger føringene for både det rytmiske trommespillet og gitarspillet. Her låter det svært amerikansk, og det er verdt å trekke fram Heljesens fine gitarspill. Variasjonen i tempo og «ideer» enrdrer seg underveis, men hele tiden drar Knudsens bass-spill  det hele framover på utmerket måte.

Og slik fortsetter det i den litt svevende «Flex», den rolige balladen «+Exthernity» hvor jeg føler Terje Rypdals Chaser svever over vannene og den ettertenksomme og fine «1000 Days», hvor bass-spillet er fremragende, og den kollektive «Ember», hvor alle tre musikerne kommuniserer tett og fint, før de avslutter med den litt mer rocka «Transhin», som kunne gått inn på settlista til mange gitartrioer i dag, og hvor norske Bushman’s Revenge dukker opp i bakhodet.

Dette er blitt en fin trioplate med utmerket gitarspill i front, med distingt og presis bass-spill og et kreativt og fint trommespill. Det er ikke så mange band i Danmark som beveger seg inn i det samme musikalske landskapet som Kemaca Kinetic, noe som burde gi trioen god plass på en rekke klubber og festivaler i landet. For dette er originalt og fint, og kanskje er det denne platen som virkelig skal åpne opp landet (og nabolandene) for et ban med base i Aalborg.

Jan Granlie

Casper Heljesen (guitar), Kenneth Dahl Knudsen (electric bass), Matias Fischer (drums)