Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KEN VANDERMARK

«Snapshots: Complete»
KILOGRAM RECORDS, 1KG 047

Snapshots: Complete, er en samling soloinnspillinger av Ken Vandermark opprinnelig utgitt av det polske plateselskapet Kilogram records som en serie på fire plater i begrenset opplag, som 7-tommers singler. Disse ble utgitt i tre-måneders intervaller fra og med mars 2021, og alle ble utsolgt umiddelbart. Dette er første gang all musikken er tilgjengelig for de fleste lyttere og inkluderer åtte ekstra spor som ikke ble utgitt i utgangspunktet på grunn av tidsbegrensningen til 7″ opptaksformatet. Hver singel inneholdt fire improvisasjoner som utnyttet Vandermarks fulle instrumentering: tenor- og barytonsaksofon, Bb- og bassklarinett, og med utsøkt og delikat omslagskunst fra fotografier som han tok under sine turneer.

Singlene var dedikert til land som har hatt stor påvirkning på arbeidet hans: Japan, Østerrike, Brasil og Polen.

Musikken til de tre første utgavene av «Snapshots»-prosjektet ble laget hjemme hos Vandermark i Chicago. Bind 1 presenterte fire «mikro-improvisasjoner» som kunne passe innenfor tidsgrensen til en 7″ singel. Den andre delen ble laget ved å overdubbe improvisasjoner for å lage duoer, den tredje utgaven utvidet overdubbingsprinsippet til å utvikle trioer.

Senhøsten 2021 kunne Vandermark reise tilbake til Polen for å spille for første gang etter en to-års pause på grunn av COVID-19-pandemien. Ideen om å spille inn det endelige volumet av Snapshots i landet hvis artister var med på å påvirke materialet virket ideell, og etter en soloturné i Polen tilbrakte han en dag med å spille inn musikken på et landsted utenfor Gdansk, og overdubbet improvisasjoner for å lage ny kvartettmusikk.

Og det hele starter med musikk inspirert av Japan. Og herfra og ut, utvikler og vokser musikken omtrent slik bare Ken Vandermark gjør det. Hans relativt rå tone i tenorsaksofonen passer perfekt på solo, og den første låten, «Heike» er tilegnet saksofonisten Akira Sakata som vi får sammen med «Raven» tilegnet Masahisa Fukase. Dette er to nesten motdstridende låter, hvor den første er pågående og tøff, mens den andre er litt tilbakeholden, men like spennende.

Andresporet er «Onomishi» for Yasujirõ Ozu, som kombineres med «Dog» for Daidõ Moriyama. På den første av disse får vi Vandermarks utmerkede klarinettspill, mens han igjen plukker fram tenorsaksofonen i den andre. Fire korte og konsise singellåter, hvor Vandermark virkelig får vist seg fram som en fremragende og rå utøver.

Så er vi over i Østerrike, og «Avenida Corrientes» for Christof Kurzman kombinert med «Every Book Has It’s Own Damage» for Elfriede Jelinek. Her spiller Vandermark med seg selv i fin overdubbing, før vi får «Umprepared Piano» for Elisabeth Harnik, koblet sammen med «Taped Boxes» for Thomas Bernhard. Her får vi både klarinett og barytonsaksofon i nydelig og fritt samspill, hvor tankene går tilbake til World Saxophone Quartet, selv om Vandermark gjør det hele med to instrumenter.

Deretter går turen til Brasil, med to låter satt sammen på hver side av singelen. Og det er ingen tvil om at jazz på singel fungerer. Her må musikeren(e) fatte seg i korthet, og «presse» inn det de vil fortelle på kort tid. Noe Vandermark mestrer på en utmerket måte.

Alle disse opptakene er gjort i Vandermarks hjem i Chicago, og tyder på at pandemi-perioden gjorde at savnet etter gode venner i andre land nesten ble påtrengende. Og her viser Vandermark, med all tydelighet, at han gjerne vil ut og spille igjen.

Den siste av singlene er tilegnet Polen, og innspilt på det nevnte landstedet utenfor Gdansk. Og endelig er den gode saksofonisten og klarinettisten igjen ute på veien, og at han trives i Polen, er det ingen tvil om på disse fire låtene.

Så følger de åtte «bonussporene». Fire fra det han kaller «The Japan Solo Session», tre fra «The Austria Duo Session» og en fra «The Polen Quartet Session», hvor han overdubber seg selv på fremragende måte. Disse ekstranumrene blir nesten som oppsummeringer av det vi har fått tidligere, men allikevel enda mer av det vi aller helst vil ha fra den gode saksofonisten og klarinettisten. Hele veien gjennom er dette strålende solospill, hvor han tar oss med på en reise inn i sitt musikalske univers vi kjenner godt fra før, men hvor vi får i utvidet versjon i disse korte sekvensene som

Ken Vandermark har med denne samlingen gitt oss sin historie om pandemi-perioden, og at han virkelig savnet sine venner rundt om i verden i denne perioden. Og det vi får servert på denne «komplette» samlingen er et utmerket bevis på at Ken Vandermark er en av våre aller mest spennende saksofonister og klarinettister. Kreativt, spennende og grådig fint!

Og coveret med Vandermarks fotos og designet til Iwona og Pawel Duczmal er et kunstverk i seg selv.

Jan Granlie

Ken Vandermark (Bb-clarinet, tenor saxophone, barytone saxophone)