Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

LIBA VILLAVECCIA TRIO

«Birdchwood»
CLEAN FEED, CF634CD

Liba Villavecchia Trio ble startet i mars 2021 i Barcelona. Deres første CD, Zaidín, som kom i 2022 på Clean Feed Records, fikk strålende kritikker, også her på salt peanuts*, og trioen har vært aktive siden den gang, og spilt konserter og satt fyr på flere arenaer rundt om i Europa.

Andrealbumet Birchwood, markerer, ifølge presseskrivet, «konsolideringen av en idiosynkratisk oppfatning av musikk og lyd. Komposisjonene er mer modne og viser en gruppe som er begynt i en prosess med kontinuerlig musikalsk forskning og kreativ bevegelse».

Trioen består av Liba Villavecchia på altsaksofon, Vasco Trilla på trommer og Àlex Reviriego på bass. Dette er musikere som står i spissen for en ny bølge av kreativ musikk i Barcelona.

Den hvite bjørka, også kalt Lady Birch, har lenge vært symbolet på vår, kjærlighet og lys. Dette er temaene på låtene som utgjør dette nye prosjektet. Musikken ble spilt inn på et idyllisk landsted fra 1200-tallet, omgitt av det mytiske Penedès sitt vakre vingårdslandskap i Catalonia i Spania i mars 2022.

Vi får seks, mer eller mindre, frittgående komposisjoner, og allerede i starten, hvor Villaveccia går hardt ut på altsaksofonen, dukker Ornette Coleman opp i bakhodet. For hans altsaksofontone har mye av den samme energien som Ornette hadde i velmaktsdagene. I tillegg er denne første komposisjonen, «Birchwood» helt etter oppskriften til Ornette. I tillegg til Villaveccias skarpe tone, får vi en nydelig bass-solo fra Reviriego, og Trilla er, som alltid raskt totalt inne i låten, og følger de andre på fortreffelig måte.

Og slik fortsetter de gjennom «Lublin», «Blue Quinoa», «Anima» og «Deep Yellow», før de avrunder med «Senán», og hele veien gjennom, er dette triojazz som hele veien er energisk, fremragende spilt og med tre musikere som tar tradisjonen fra Ornette Coleman med seg videre og inn i fremtiden.

Et strålende album fra tre musikere som har forstått hvordan energisk triojazz i Ornette Coleman-tradisjonen skal låte.

Jan Granlie

Liba Villavecchia (alto saxophone), Vasco Trilla (drums, percussion), Àlex Reviriego (bass)