Maj Kavšek er en Berlin-bosatt trompetist og komponist, som er født i Ljubljana, Slovenia. Han begynte å spille trompet da han var 8 år, og viste raskt en dyp lidenskap for musikk allerede i ung alder. Som 15-åring startet han studiene ved Conservatorium for Music i Ljubljana, hvor han oppdaget jazzen. Etter å ha fullført studiene ved konservatoriet i Ljubljana, fortsatte han sin musikalske utdannelse ved å studere ved Jazz Institute Berlin (UdK Berlin – Berlin University of the Arts). Gjennom hele sin akademiske reise har han jobbet med anerkjente musikere som Nate Wooley, Ralph Alessi, Greg Cohen, Reggie Moore og andre. Han har vært en del av symfoni- og blåseorkestre, klassiske kammermusikkgrupper, storband, en rekke mindre jazzgrupper, samt opptrådt som solist. Han har vært solist og orkestermusiker med Big Band – Radio & Television Slovenia ved flere anledninger. I 2019 vant han 1. premie på TEMSIG-konkurransen med bandet sitt – The Mood Lab Quintet i Slovenia. I 2023 spilte han med Euroradio Jazz Orchestra i Litauen og Fame’s Institute Orchestra i Nord-Makedonia. Han har spilt på en rekke festivaler og han har vært å høre med musikere som Chris Pitsiokos, Philipp Gropper, Bram De Looze, Felix Henkelhausen, Jan Bang og en rekke andre.
På sin plate Galaterna, hører vi han sammen med altsaksofonisten Efim Brailovskiy, pianisten Samu Hude, bassisten Gal Golob og trommeslageren Leo Gerstner, og platen er innspilt i BabyBazaar Studio i Berlin den 20. og 21. februar 2023. Og det er Kavšek som står som komponist for de seks komposisjonene vi får servert. Og gjennomgående er dette jazz vi ikke så ofte hører på selskapet AUT Records. For her får vi seks låter som befinner seg godt innenfor bop-tradisjonen, med den friske «Hexagonal Mirrors» som åpning. Her får både Kavšek og altsaksofonist Brailovskiy utfolde seg i fine solier over et fint komp. Brailovskiy har en tone som kan minne litt om Lee Konitz, mens Kavšek har hele trompetrekka til selskapet Blue Note godt innenfor «vesten».
Andresporet, «Philosopher’s Stoned» er en fin ballade, hvor vi i starten får høre Golob i fint arcospill, før de andre kommer fint inn før vi får «Primrose» hvor Kavšek sitt flygelhornspill er vakkert. Han har en fin tone både i trompeten og flygelhornet, og på denne låta får vi også en fin bass-solo fra Golob, men det er Kavšek sin ballade fra start til mål.
Deretter følger «Hand In A Hat», også en ballade, med fin bassåpning, før Kavšek kommer inn med trompetspill med mute som ligger tett på både Kirk Knuffke og Tobias Wiklund, og vi går enda lenger tilbake i tid, men vi er fremdeles godt plassert i USA. Altsaksofonsoloen er mer moderne i uttrykket, og sammen med kompet blir vi fraktet fint inn i vår tid, men de befinner seg fremdeles godt innenfor tradisjonen i denne fine balladen, før vi får den stillferdige balladen «Galaterna», hvor Hude legger føringen med et stillegående pianospill i en nyere tradisjon. Her tar han med de andre musikerne inn i en kollektiv improvisasjon, som skiller seg kraftig ut fra resten av platen, før vi får sistesporet «Raspberry Juice», som trekker veksler på store deler av den amerikanske jazzhistorien, fra Art Tatum og fram til et godt stykke ut på 1960-tallet. Men hele tiden har de alle beina godt planten i vår tid, og med denne låten er på mange måter ringen sluttet, og vi er litt tilbake til førstesporet, hvor det svinger upåklagelig av hele bandet, og med fine solier i blåserrekka.
Dette er en plate med ytterst velspilt musikk som trekker trådene tilbake til 60-tallets amerikanske tradisjoner, men hele tiden med et klart blikk framover.
Jan Granlie
Maj Kavšek (trumpet, flugelhorn), Efim Brailovskiy (alto saxophone), Samo Hude (piano), Gal Golob (double bass), Leo Gerstner (drums)