Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MARTIN HÖGBERG TRIO

«MH3»
NXN, NXN2013

Martin Högberg er en svensk gitarist, komponist og musikklærer som har valgt å bosette seg i Trondheim, sannsynligvis på grunn av det gode jazzmiljøet pluss «jazzlinja» vved NTNU.. Han er mest aktiv innenfor rytmisk musikk som jazz, blues, rock og relaterte sjangre, men han har et åpent sinn og er åpen både for klassisk musikk, samtidsmusikk, folkemusikk fra hele verden og mer. Han har spilt med musikere som Michal Urbaniak, Ståle Storløkken, Martin Taylor og Lina Nyberg., og med flere større ensembler. Han underviser jevnlig ved Institutt for Musikk, NTNU og ved Birka Folkhögskola i Östersund.

På sin plate NH3 samarbeider han med trommeslageren Håkon Mjåset Johansen og bassisten Aksel Jensen, og vi får åtte komposisjoner av Högberg, pluss komposisjonen «Neon Lights» som er gjort av Ralf Hütter, Florian Schneider og Karl Bartos.

Jeg er overbevist om at Högberg har en rekke av Terje Rypdals plater i hyllene hjemme, for det er ingen tvil om at han lyttet mye til den utmerkede gitaristen mens jeg har finslipt sin spillestil. Men han er ingen kopi av Rypdal. Han har sin egen stil, hvor også andre jazzgitarister dukker opp, og han har på mesterlig vis laget sin egen musikk ut fr< disse idolene, slik at det vi får på denne platen er originalt og fint.

For Högberg er en utmerket gitarist og komponist. Jeg får minner tilbake til Rypdals Chaser-trio med Bjørn Kjellemyr på bass og Audun Kleive på trommer, mest i de lyriske låtene, som det er flere av på platen, men også på grunn av tilnærmingen til musikken.

Bassisten Aksel Jensen passer perfekt til denne settingen, enten det krever solid el.bass-spill  i beste jazzrock-stil, eller i de mer lyriske låtene, hvor han innimellom plukker fram den akustiske bassen, mens han i el.bass-spillet kan minne litt om Steve Swallow. Og bak regjerer Mjåset Johansen slik vi kjenner ham. Pågående og drivende trommespill som kan gjøre de fleste musikalske sammenhenger spennende, og lyrisk og forsiktig der det trengs..

Og sammen har disse tre laget en ytterst deilig, drivende, spennende og god plate med musikk som har ene foten i jazzrockens gullalder og med den andre i framtida.

Jan Granlie

Martin Högberg guitars), Aksel Jensen (bass), Håkon Mjåset Johansen (drums, percussion)