Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MATHIAS HEISE QUINTET

«Mouth Games»
STORYVILLE, 101 4343

Den danske munnspilleren Mathias Heise, har de senere årene markert seg som en av arvtagerne etter blant andre Toots Thielemans, men uten å bli noen kopi. Han er født i Rødovre utenfopr København, og startet å spille munnspill da han var sju år, før han senere også begynte å spille piano og keyboards. Han har studert ved Rytmisk konservatorium i København, og er de senere årene nærmest blitt genierklært musiker med en rekke priser og utmerkelser, og en masse jobber på danske klubber og festivaler.

Ved siden av den kvintetten vi hører han med på denne nye platen, har han også flere andre prosjekter gående, som Mathias Heise Quadrillion, kvartett med trommeslageren Anton Eger, bassisten Connor Chaplin og pianisten Rasmus Sørensen trio og duoprosjekter med gitaristen Pelle von Bülow og med accordionisten Bjarke Mogensen og med crooneren og saksofonisten Mads Mathias. Han er også med i Nordic Quartet med trommeslageren Anders Mogensen og norske Steinar Raknes på bass og Erlend Slettevoll på piano, pluss hyllestbandet Remembering Toots.

Mouth Games samarbeider han med pianisten Jacob Christoffersen, gitarist Pelle von Bülow, bassisten Thomas Fonnesbæk og trommeslageren Jeppe Gram – et av danskenes sterkeste stjernelag.

Vi får ni komposisjoner, hvor de fleste er skrevet av Heise, med unntak av John Coltranes «26-2» og Vincent Youmans sin standard «I Want To Be Happy». Innspillingen er gjort i Mill Factory i København 24.-26. oktober 2022, og ut fra det vi får servert av musikk, høres det ut som det har vært fin stemning i studioet disse dagene.

Den som hadde ønsket en plate preget av minnene etter Toots Thielemans og hans like (hvis de finnes), vil kanskje bli litt skuffet over musikken her. Det er ingen tvil om at munnspill i jazzen forbindes veldig lett med den belgiske munnspilleren, og sammenligningen blir gjennomgående åpenbar. Men musikken her er kun tidvis i «Toots»-land. Her er det mer jazz sli vi (nesten) forventer å få den servert på flere av de mindre klubbene i Danmark, hvor mainstreamjazzen står sterkt.

Det er ingen tvil om at Heise er en glimrende munnspiller. Han skriver også fine komposisjoner i hovedsak i mid-tempo, og han har fått med utmerkede musikere i prosjektet. Først og frtemst legger vi merke til von Bülows overbevisende gitarspill og Fonnesbæks fine bass-spill, hvor han her ikke så ofte trekker fram sitt viktigste «kort i ermet», å legge seg tett på det frapperende spillet til Niels-Henning Ørsted Pedersen. Men i de hurtigere låtene er han der hvor vi har latt oss imponere kraftig av den gode bassisten. Christoffersen er alltid en fryd å lytte til, med oversiktlig solospill og eminent ensemble-bidrag og Gram er stødigheten selv bak trommene.

Dette er blitt en helt ok plate, hvor det, i første rekke, er spenningen og overraskelsene jeg føler mangler litt, og musikken spriker litt i litt for mange retninger til at jeg helt klarer å feste fokus. Alt er fremragende spilt, og alle musikerne leverer strålende innsatser, så jeg tror mine litt negative innvendinger kommer av at musikken spriker litt for mye.

Jan Granlie

Mathias Heise (harmonica), Jacob Christoffersen (piano), Pelle von Bülow (guitar), Thomas Fonnesbæk (bass), Jeppe Gram (drums)