Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MATHIAS HØJGAARD JENSEN

«IsAsIs»
FRESH SOUND NEW TALENT, FSNT 678

Mathias Højgaard Jensen er en musiker som har jobbet profesjonelt i over et tiår. Musikk har brakt ham rundt i verden, gjennom det meste av Europa, Israel og USA, og han har vokst til å bli en musiker med stor følsomhet og tilstedeværelse. Han bor i Brooklyn, hvor han er opptatt med å opptre rundt om i byen og internasjonalt.

Højgaard Jensen er født i København, og her ble han involvert i musikk fra han var ni år, da han lærte seg selv å lese noter ved pianoet.Da han var 10 tok han opp den elektriske bassen og musikken fant gradvis en vei dypere inn i livet hans.Han fikk formell opplæring ved talentprogrammet ved Hørsholm musikkskole og senere ved Sankt Annæ Gymnasium og MGK, hvor han forelsket seg i jazz og begynte å spille kontrabass.Etter et opphold på jazzprogrammet ved Fridhems Folkhögskola i Sverige, flyttet han til Berlin hvor han tok sin bachelor i Jazz Perfomance.Her studerte han under musikere som Greg Cohen, Kurt Rosenwinkel, John Hollenbeck og Jim Black.I Berlin fikk han mye profesjonell erfaring med å spille og turnere med en rekke band av ensembler, spesielt HOLON TRIO.

Høsten 2018 flyttet han til New York for å bli en del av jazzens episenter, og for å ta sin mastergrad ved Manhattan School of Music (MSM).

På MSM var han elev av basslegenden Buster Williams, og på komposisjonsstudent under Jim McNeelys veiledning. I mai 2020 tvang covidpandemien ham tilbake til København i et år hvor han fikk i oppdrag å komponere et orkesterstykke som ble spilt inn av HOLON Trio og Ensemble Reflektor og gitt ut på Paschen Records i mars 2022 på albumet Ad Astra. Tilbake i Brooklyn kom han raskt inn i jazzmiljøet igjen, og kan høres med egne band og med musikere som Oscar Noriega, Jonathan Finlayson, Jacob Sacks, Tim Berne, Marta Sanchez, Angelica Sanchez, Ches Smith, Max Light, Steven Crammer og mange flere.

På sin debutplate, får vi høre ham sammen med altsaksofonisten David Mirarchi, pianisten Jacob Sacks og trommeslageren Steven Crammer, og vi får ni komposisjoner av Jensen, og alt er innspilt i Big Orange Sheep i Brooklyn den 29. september 2022.

Jeg må innrømme at Højgaard Jensen er et nytt navn innenfor jazzen for meg, og jeg kan heller ikke huske at noen snakket om han i de sju årene jeg var bosatt i den danske hovedstaden. Men det spille ringen rolle, fordi Højgaard Jensen er en bassist jeg endelig oppdager på denne platen, hvor han har alliert seg med et svært sterkt «hold» av Brooklyn-musikere. Den vi kjenner best av de tre medmusikantene er pianisten Jacob Sacks, som ved siden av flere egne bandprosjekter, har spilt med musikere som Lee Konitz, Clark Terry, Joe Maneri, Terumasa Hino, Charles Gayle, Eddie Henderson, Tim Berne, Michael Formanek, Tom Rainey, Ralph Alessi, Ben Monder, Rich Perry, Chris Potter, Mark Turner, Adam Rogers, og Matt Wilson for å nevne noen. Og på denne utgivelsen er pianospillet et viktig elemtent i helheten, hvor han, sammen med Højgaard Jensen styrer kvartetten gjennom fine komposisjoner, med veldig typisk «Brooklyn»-stemning.

Altsaksofonisten David Mirarchi spiller på en måte som lett kan plasseres rett inn i Brooklyn. Han kan nesten forveksles med flere av sine instrumentkolleger som holder til i bydelen med kreativt og spennende spill, både med melankoli og energi i spillet. Trommeslageren Steven Crammer passer også perfekt inn i en slik sammenheng, med pågående og lyttende trommespill, som hele tiden ligger tett på resten av kvartetten.

Og Højgaard Jensens komposisjoner fungerer perfekt for de tre amerikanerne. Han skriver komposisjoner som gir godt med rom til de andre musikerne, og han setter seg aldri foran de andre. Han trives tydeligvis godt i bakgrunnen, og koser seg med hva de andre kommer med av ideer og improvisasjoner rundt hans temaer.

Noen av låtene har fått danske titler, men det er ingenting som kan avsløre at orkesterlederen kommer fra «kongens by». Dette er tett og fin jazz fra Brooklyn, hvor det er mye med utsikten mot skyskraperne på Manhattan som er inspirasjon, mye mer enn det flate, danske landskapet. Selv om de opererer med låttitler som «Hjemstavn», «Afklaret» og «Forbigået». Det er blitt en fin plate som tar oss rett inn på en jazzklubb i Brooklyn, mye mer enn en av «turistklubbene» på Manhattan. Komposisjonene er fien og spennende og improvisasjonene og ensemblespillet tett og fint.

En deilig debut!

Jan Granlie

Mathias Højgaard Jensen (bass), David Mirarchi (alto saxophone), Jacob Sacks (piano), Steven Crammer (drums)