Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MERCURY

«Skin»
CLEAN FEED, CF652CD

Duoen Mercury består av de to Montreal-baserte musikerne Nicolas Caloia (bass) og Lori Freeman (klarinetter). Gjennom et 20 år langt forhold av intens melodisk, harmonisk og rytmisk utforskning, hvor de med spontan skapelse og avantgarde-musisering, under bandnavnet Mercury, har de funnet sin egen «stemme» som en sammensveiset duo.

Lori Freedman er medlem av den internasjonale gruppen av mennesker som kaller seg «renessansemusikere» Hennes kunstneriske uttrykk spenner over hele spekteret. Med full gass i både moderne og improvisert musikk, er hun kjent internasjonalt for sine provoserende og kreative konserter og forestillinger. Som tolker av skrevet musikk for klarinett har hundrevis av verk blitt dedikert til og/eller urfremført av henne. Mens hun gjør mer enn 75 konserter i året, i tillegg til innspillinger, turneer og leder for workshops, har hun også mottatt oppdrag for å skrive musikk for en rekke andre dedikerte musikere og ensembler. Soloverkene hennes har blitt fremført i en rekke land, så som Kroatia, Romania, Østerrike, Tyskland, Ungarn, Kypros, Frankrike, Nederland og USA, og hun har blitt invitert til å gjøre prosjekter på en rekke klubber og festivaler.

Nicolas Caloia er kontrabassist, komponist, bandleder og kunstnerisk leder for produksjonsselskapet Musique rayonnante. De siste tretti årene har han jobbet med å skape levende musikk ved å bruke strengt komponert materiale for å kanalisere kollektiv improvisasjon. Målet er en musikk som visker ut grensene mellom improvisert og komponert, pop og avantgarde, godt og dårlig musikk. Han har samarbeidet med frittgående musikere som Tristan Honsinger, Joe McPhee, Matana Roberts, Roscoe Mitchell, Marshall Allen, Steve Lacy, William Parker og Pandit Hariprasad Chaurasia.

På utgivelse Skin, får vi åtte mer eller mindre improviserte «strekk», hvor alle titlene har med kroppen å gjøre. Og de starter med bass og bassklarinett i «Eyeball – Eyelid», og før de avrunder med «The Heart», kanskje det viktigste elementet i kroppen, er de innom «Hip – Thigh – Knee – Shin – Ankle», «Skin», «Teeth – Tongue – Throat – Lip», «Ass – Brain», «Head – Shoulder – Chest» og «Heel – Toe». Og sjelden har jeg frekventert min fastlege og fått en såpass inngående gjennomgang av mitt skrøpelige, gamle legeme med en så inngående undersøkelse.

De to musikerne improviserer seg gjennom kroppen, på en fascinerende måte. Det er, i hovedsak, Freedman som er den som «forklarer», mens Caloia er den som styrer instrumentene som gjennomsøker kroppen. Og de to er et godt team, som forstår hverandre og som kommuniserer fint sammen. Freedman er en utmerket klarinettist, som befinner seg i det moderne, fritt improviserende landskapet, og Caloia er den som støtter opp under de frie improvisasjonene med ytterst stødig spill.

Dette er blitt en spennende og kreativ duoplate, fra to ytterst interessante musikere som tar oss med inn i en spennende musikalsk verden, som får oss til å kjenne etter hvor vi har vondt og lurer litt på om denne platen er vel så bra for helsen som et besøk hos fastlegen.

Jan Granlie

Nicolas Caloia (double bass), Lori Freedman (b-flat clarinet, bass clarinet)