Norbert Stein studerte saksofon ved Musikkhøgskolen i Köln mellom 1973 og 1979. Han ble først kjent som medlem av gruppene Boury, NoNett og Headband, som han også turnerte internasjonalt med. Deretter grunnla han sine egne, ganske stabile band sammen med blant andre Christopher Dell, Frank Gratkowski, Thomas Heberer, Michael Heupel, Frank Köllges og Albrecht Maurer. Til disse prosjektene utviklet han den såkalte Pata-musikken, basert på patafysikken til forfatteren Alfred Jarry. «Musikken skal gi flyt, det vil si at den skal være i bevegelse, men ikke på en hektisk måte, men med stødighet, selv i skiftende tempo; Det trenger ikke være i idylliske landskap, men det skal skape en følelsesmessig vilje hos lytteren til å bli tatt med».
Stein skaper såkalte «iscenesatte rom» i sine komposisjoner, der han setter stemninger for de enkelte instrumentalistene som de så kan bevege seg fritt innenfor som solister. Låtene er en balanse mellom sofistikerte arrangementer og mye rom for spontanitet og interaktivitet
Stein har vært på en rekke festivaler og internasjonale turneer med sine forskjellige, for det meste sameksisterende band – Pata on the Cadillac, Pata Masters, Pata Generators, Pata Orchestra, Pata Horns og Pata Trio. Han har gjort intensive samarbeid om flere prosjekter med musikerne i Association à la Recherche d’un Folklore Imaginaire. Siden 1987 har godt over 20 utgivelser av verkene hans innen aktuell samtidsmusikk blitt utgitt på hans eget plateselskap PATA Music. Stein var lenge medlem av Kölns saksofonmafia og medstifter av James Choice Orchestra, som han var medregissør av til 2008. Men han var også involvert i innspillinger med Karlheinz Stockhausen.
Nå nøter vi han med et større ensemble i suiten Pata Kandinsky, til ære for billedkunstneren Vasilij Kandinsky (1866 – 1944). Innspillingen er gjort under en konsert under Multiphonics Festival 2023 i Skulpturenpark Waldfrieden i Wuppertal i Tyskland, og det er en innspilling med musikk i skjæringspunktet mellom moderne jazz og samtidsmusikk.
Stein har, etter min mening, skrevet et utmerket verk for en gjeng musikere hvor jeg føler flesteparten har mer enn en fot i det samtidsmusikalske, og så har man noen som er improvisatorer med tett forhold til den friere og nyere jazzen.
Og det er seks spennende sekvenser vi får overvære. Stein styrer det hele med spennende tenorsaksofonspill, og mye tar utgangspunkt i Joker Nies sitt elektroniske spill. De mest «komponerte sekvensene styres av blåserne, og temaene og de kkomponerte sekvensene er relativt krevende (i alle fall å spille, tror jeg). Men her har han alliert seg med gode «bladspillere» som takler hans komposisjoner på en utmerket måte.
Musikken varierer og gir oss en rekke spennende historier, som vi egentlig ikke trenger en film eller andre «effekter» for at vi skal kunne skape våre indre bilder – omtrent som bildene til Kandinsky. Bildene hans er ofte som grafiske figurer, som nesten er komposisjoner i seg selv. Og disse spennende kunstverkene synes jeg Stein og hans medmusikanter fanger på en fin måte i musikken.
Norbert Stein har opp gjennom årene laget mange spennende plater i forskjellige formater. Og uansett om det er på trio eller i større sammensetninger, synes jeg han lager spennende, interessant og utmerket musikk man overhodet ikke skal bruke som bakgrunnsmusikk, men musikk man skal sette av tid til, og nyte fra start til mål.
Spennende og ytterst givende!
Jan Granlie
Norbert Stein (tenor saxophone), Michael Heupel (flute, alto flute, bass flute, piccolo flute), Georg Wissel (alto saxophone, clarinet), Nicolao Valiensi (euphonium), Anette Maye (clarinet, bass clarinet), Andreas Wagner (alto saxophone, soprano saxophone, clarinet, bass clarinet), Pacho Davila (tenor saxophone), Rainer Weber (bass clarinet, clarinet), Joker Nies (electronics), Uwe Oberg (piano), Florian Herzog (double bass), Jörg Fischer (drums)