Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

PALLE MIKKELBORG / JAKOB BRO / MARILYN MAZUR

«Strands»
ECM, 2812

Den danske gitaristen Jakob Bro har de senere årene opparbeidet seg et solid rykte i jazzverdenen. Han har opp gjennom årene jobbet med en rekke betydelige jazzmusikere fra hele verden, men kanskje måtte han gå til «sine egne» for å finne den perfekte «setting» for sitt stadig mer lyriske uttrykk. Og da han fant fram til trompeteren Palle Mikkelborg og perkusjonisten Marilyn Mazur, føler jeg at han har funnet sitt drømmeband.

På denne ECM-innspillingen får vi seks nydelige komposisjoner av Bro og Mikkelborg, pluss en komposisjon de to har laget sammen. Innspillingen er gjort i Danmarks radios konsertsal under Vinterjazz i februar 2023, og med utsøkt lydkvalitet, til å være et konsertopptak, gjort av lydmagikeren Thomas Vang.

Når man lytter til disse seks låtene, faller det meste på plass av lyrisk gitarspill, slik nesten bare Jakob Bro (og Bill Frisell) er i stand til å gjøre. Og over, under og på begge sider troner Mikkelborgs trompet så vakkert som det er lenge siden vi har hørt han. Bro og Miikkelborg har spilt sammen tidligere både på plate og konserter. Men det er først på denne utgivelsen at jeg føler de virkelig har funnet den indre, vakre tonen. De kommuniserer perfekt hele veien, de går aldri i veien for hverandre, og Mikkelborgs særegne og ytterst lyriske stemme, hvor han ikke spiller en eneste tone for lite eller for mye, sammen med en like energieffektiv Bro, gjør dette til en mektig opplevelse. Og når de legger seg tett på Mikkelborgs store forbilde, Miles Davis, varieres lydbildet til å bli noe Miles kunne gjort på begynnelsen av 80-tallet, da Mazur var en del av Miles sitt band.

Og når de samarbeider nettopp med sjølvaste Marilyn Mazur, som både kommenterer det de andre gjør poetisk med sitt enorme perkusjonsoppsett, samtidig som hun «kliner til» og drar musikken mot Miles, der det er behov for det, som i den strålende «Returnings» av Bro og Mikkelborg. Noen av komposisjonene har vi hørt tidligere fra Bro og Mikkelborg, men aldri har jeg hørt det like gjennomført og nydelig som her.

Dette er, etter min mening, blitt en av Jakob Bros beste innspillinger de senere årene. Han har endelig funnet sine rette samarbeidspartnere, selv om det også var strålende å høre han sammen med Jorge Rossy og Arve Henriksen tidligere. Men her synes jeg at alt er på plass, og fra start til mål er dette en musikalsk reise som er som balsam for sjelen i den lurvete tiden vi lever i akkurat nå.

Jan Granlie

Jakob Bro (guitar), Palle Mikkelborg (trumpet, flugelhorn), Marilyn Mazur (percussion)