Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BÉVORT 3

«Northbound»
EGEN UTGIVELSE

Da jeg satte på denne platen første gang, satt jeg å så ut gjennom stuevinduet. Det var strålende sol og ikke en sky på himmelen. Og i det den danske saksofonisten Pernille Bévort satte i gang med åpningssporet, «Northbound», så jeg «halen» etter et SAS- eller Norwegian-fly bevege seg sakte ovver fjellet fra Oslo til Bergen. Og det passet perfekt til Bévort, Morten Ankerfeldts bass og Espen Laub von Lillenskjolds trommespill. Det var som om låten var laget akkurat til denne anledningen.

Pernille Bévort er en av de danske veteranene på tenorsaksofonen. Og i denne trioen har hun fårr med seg to utmerkede samarbeidspartnere, som tolker Bévorts 10 komposisjoner på en utmerket måte. Når man setter på en plate med tenorsaksofon, bass og trommer, dukker nesten alltid Sonny Rollins sine legendariske trioplater opp i bakhodet. Men når man setter på en plate med Bévort i samme settingen, får man noe helt annet. Musikken hun skriver er nordisk, åpen, lys og fin, slik den ofte er når skandinaviske musikere gjør den.

Og hele veien får vi fine komposisjoner som passer perfekt for denne trioen. Tonemessig er Bévort adskillig nærmere Jan Garbarek enn Sonny Rollins. Tonen er veldig nordisk, men teknikken og improvisasjonene går ofte vestover og mot USAs storbyer. Hun er en utmerket tenorsaksofonist, med en fin tone i hornet, og hennes improvisasjoner er fremragende og interessante. Men innimellom, i de låtene hvor hun tar skikkelig i, føres tankene over til en rekke amerikanske tenorsaksofonister.

Men det beste ved denne utgivelsen er lydbildet som er skapt i Soundscape Studio i mai 2023 av Louise Nipper. Det er sjelden vi hører en plate hvor alle instrumentene er så til de grader på samme nivå. Og man føler nesten at man sitter midt i bandet. Det gjør at det utmerkede bass-spillet til Ankerfeldt kommer godt fram og er en like viktig bestanddel i musikken som tenorsaksofonen. Og det relativt pågående trommespillet til von Lillenskjold kommer såpass godt fram at man kan høre hver lille berøring på trommer og cymbaler.

Jeg kan ikke se noen grunn til at denne trioen ikke skulle bli en suksess på klubber og festivaler, ikke bare i Danmark, men på de fleste klubber og festivaler rundt om, som betaler i dyre dommer form amerikanske saksofontrioer. For det denne trioen leverer på denne utgivelsen er helt på høyden med de fleste trioene fra andre siden av havet.

En utmerket utgivelse med tre av Danmarks mest hardtarbeidende og dyktige musikere.

Jan Granlie

Pernille Bévort (tenor saxophone), Morten Ankerfeldt (bass), Espen Laud von Lillenskjold (drums)