Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

PHILIPPE CÔTE / FRANCOIS BOURASSA

«Confluence»
ODD SOUND, ODS-30

Komponisten, saksofonisten, improvisatoren og dirigenten, Philippe Côté kommer fra Montreal i Canada, og er en musikalsk oppdagelsesreisende i krysningspunktet mellom jazz og klassisk musikk. Han har komponert spesielt for National Jazz Orchestra, Winnipeg Jazz Orchestra, Ensemble Paramirabo i tillegg til å samarbeide med Saguenay Quartet og New York-pianisten Marc Copland. Pianisten François Bourassa, har blitt en ambassadør for Canadas jazzmiljø på internasjonalt nivå. Han søkee hele tiden nye utfordringer for seg selv, sine kolleger og sitt voksende fellesskap av lyttere. Og han er blitt hyllet av en rekke pianister, blant annet Carla Bley for sitt utmerkede spill.

På denne utgivelsen får vi 13 duolåter, som mest av alt kan settes i båsen for behagelig piano- og saksofonjazz av nyere årgang, hvor det ikke er frijazzen og den frie improvisasjonen som står i høgsetet, men fin kommunikasjon og utmerket spill fra to «voksne» musikere, som man kan høre har mye erfaring å bygge på.

Spesielt legger jeg merke til det fine pianospillet til Bourassa, som varierer fra det sarte og deilige balladespillet, til mer kreativ behandling av tangentene i de hurtigere låtene. Her er han en mester i «tangentbehandling», og avleverer kreativt og spennende spill. I enkelte sekvenser spiller begge piano, noe som skaper en helt egen stemning som fascinerer. Côte sitt saksofonspill er gjennomgående lyrisk, og kan, i noe tilfeller, nesten forveksles med Jan Garbareks spill.

Flere av de 13 komposisjonene kan nesten regnes som rene perler innenfor den canadiske jazzen. De skaper enn deilig og avslappet stemning i skrivestua. Så kan man gjerne innvende at musikken kan bli litt for ensformig i lengden, men de har funnet sitt felles uttrykk, og gjennomfører dette med stor overbevisning.

Jan Granlie

Philippe Côte (soprano saxophone, tenor saxophone, piano, crotales), François Bourassa (piano)