Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

PHILLIP GREENLIEF / SCOTT AMENDOLA

«Stay with it»
CLEAN FEED, CF651CD

Duoen Greenlief / Amendola debuterte på plate med Collect My Thoughts i 1995. I hele tiden som er gått siden den gang,, har de spilt sammen ved flere anledninger, men det er først nå at deres andre duoplate er ute.

Hver for seg har de delt scene og studio med musikere fra Alice Coltrane, Susan Alcorn og Nels Cline til Mike Patton, Manuel Mota og John Zorn, men det er som hardtslående duo de to gjør seg absolutt best.

Stay with it, som er innspilt i The Shinebox i Berkeley i California i 2017, får vi fem frittgående «strekk» hvor det er den tette kommunikasjonen som er hovedingrediensen. For allerede fra første tone i «Morpheteria» er samspillet mellom Greenliefs saksofoner og klarinett og Amendolas trommer, perkusjon og elektronikk så tett og sammenvevd at man skulle tro de to hadde øvd på akkurat dette i lange tider.

Greenliefs tenor- og altsaksofonspill har klare røtter i mye av den kvalitetsjazzen vi fikk på 90-tallet, og en musiker som Henry Treadgill (i sine velmaktsdager) dukker automatisk opp i bakhodet, sammen med en rekke av de amerikanske saksofonistene som dukket opp på den tiden. Han spiller energisk og vitalt der det er behov for det, og sart og lyrisk i andre sekvenser. Dette fører til at platen blir variert og fin. Og hele veien er spillet hans kreativt og fint. Amendola følger Greenlief hele veien med lydhørt og kreativt trommespill, ispedd litt elektronikk der det er behov for det, og det hele blir en tett og fin duosession, som selv om musikken er «tett», åpnes det også opp for «pustepauser» både for musikerne og publikum. Og der hvor Greenlief plukker fram klarinetten, dukker Don Byron og Jimmy Guiffree opp i hukommelsen, og særlig Byrons første par, tre album.

Dette er blitt en solid duosession med to musikere jeg ikke hadde hørt tidligere, men som setter solide fingeravtrykk i hjernebarken, og som gir oss spennende og kreativ jazz i skjæringspunktet mellom innspillingsåret 2017 og noen av de mest spennende jazzmusikerne som kom fra Sambandsstatene på 90-tallet.

Jan Granlie

Phillip Greenlief (alto saxophone, tenor saxophone, clarinett), Scott Amendola (drums, percussion, electronics)