Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

POMBO

«Faller du så faller jag»
QUEENSIDE, 2013

I Sverige har det de senere årene dukket opp en rekke unge, friske, og til dels frekke, unge musikere som går nye veier innenfor den typiske, svenske jazzmusikken. Mange av dem har hatt sin «svenneprøve» på Hagenfesten i Dala-Floda, og nettopp miljøet rundt denne festivalen har hatt enorm betydning for musikere som de vi møter på denne platen.

En av disse er saksofonisten Anna Högberg, som bl.a. med sitt eget superband, Attack! og medvirkning i Mats Gustafssons fantastiske Fire! Orchestra, har markert seg sterkt. Med en «Jazzkatt» i baklommen fra 2013, har hun plutselig framstått som en slags arvtager etter Gustafsson og andre frilynte, svensk musikere.

På Pombos plate har hun selvsagt også en viktig rolle. Innspillingen føles på mange måter som en oppsummering av de senere årenes fantastisk kreative utvikling i den svenske jazzen. Vokalisten Marie Hanssen Sjåvik (kan hun være av norsk avstamming?) synger de naive tekstene noe i nærheten av Monica Zetterlund i ene øyeblikket, før hun sekundet etter er langt inne i det friimprovisatoriske, før hun i neste sekund er langt inne i singer/songwriter-tradisjonen – og hun takler alle stilartene perfekt. Bassisten Gus Loxbo, som også trakterer de typiske jazzinstrumentene sag og fingerpiano, holder «fortet» i bakgrunnen med solid tone. Trommeslageren Nils Wall er akkurat der han skal være for å få musikken framover, og pianisten Felicia Nielsen spiller enkelt, men ytterst effektivt pianospill (i tillegg til brannstasjon(!) og harmonium), uten altfor mange fiksfakserier, hele tiden med den totale oversikt og med en lyrisk stemme i soloene vi liker. Og over det hele svever Anna Högbergs vakre, skrikende, flyvende og angripende altsaksofon med stor overbevisning. Pombo er et band som bør komme seg ut, og spille over hele verden, i de periodene Högberg ikke er på veien med Attack! eller Fire! Orchestra, for dette er moderne, kreativ jazz på sitt aller beste.

Anbefales!
Jan Granlie
Felicia Nielsen (p, brannstasjon, harm), Gus Loxbo (b, sag, fingerpiano), Anna Högberg (s), Nils Wall (dr, perc), Marie Hanssen Sjåvik (v)