Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ROALDSNES / HASSELGÅRD

«Snart skal jeg våkne»
NYENORD, NYENORD6138

Av og til setter man på en plate som, fra starten, og helt til siste strofe, får fram en dyp lengsel i lytteren. En lengsel etter de gode dagene, gode forhold man har hatt opp gjennom årene, og tidligere, fine opplevelser og situasjoner som sitter spikret langt bak i hukommelsen, som plutselig dukker opp på nytt. Og en slik plate er uten tvil Snart skal jeg våkne, med en kvartett ledet av pianisten Dag-Filip Roaldsnes og gitaristen Vegard Ringsby Hasselgård.

Pianisten Dag-Filip Roaldsnes vokste opp på Valderøy utenfor Ålesund. I 2013 fullførte han sin mastergrad i jazzpiano ved Norges musikkhøgskule, med legendariske Misha Alperin som lærer. I 2012 platedebuterte han med albumet Først på NORCD. Albumet ble kåret til et av årets debutalbum av Terje Mosnes i Dagbladet, og Roaldsnes mottok Ungjazzprisen 2012 fra Jazzsirkelen Ålesund. I konsert- og albumsammenheng har han jobbet med folk som Jorun Marie Kvernberg, Karl Seglem, Tore Sandbakken, Hanna Paulsberg, Edvard Hoem, Vegard Hasselgård, Hayden Powell, Kåre Nymark jr, Lena Nymark, Ålesund strykekvartett, Nils-Øivind Haagensen, og popbandet The Margarets. Siden 2014 har han vært sentral i Klangfestivalen i Vågøy kirke, som leder av jazzensemblet Roaldsnes Fem og i utviklingen av festivalens musikalske identitet og profil.

Sammen med gitaristen Vegard Ringsby Hasselgård startet han i 2019 med å skrive musikken til Snart skal jeg våkne. De to har kjent hverandre siden de gikk på folkehøgskole sammen for 20 år siden, og med Snart skal jeg våkne har de laget en vakker plate, hvor det i første rekke ikke er de to som stikker seg mest fram.  Deyt gkjør derimot trompeteren Jonas K, Vemøy, som «fører ordet» i de fleste komposisjonene. Men det er komposisjonene og det fine samspillet mellom disse tre, pluss bassisten Martin Morland som gjør dette til en perle av en plate.

De åtte komposisjonene er gjennomgående veldig «norske». Og man skulle nesten tro, ut fra musikken, at det hele er komponert og innspilt med utsikt mot havet utenfor Ålesund, for eksempel på Giske, hvor de har et utmerket studio. Men innspillingen er gjort i Propeller Music Division Studio i Oslo, et par dager i slutten av mai 2023. Jeg vet ikke hvordan utsikten er fra studioet, men det er mye «öppna landskap» i det de fremfører i de åtte komposisjonene.

Vemøys trompetspill er hele veien nydelig, åpent og delikat, slik mange, norske trompetere låter i dag, og enten Hasselgård spiller elektrisk eller akustisk gitar, passer spillet perfekt inn i helheten. Roaldsnes sitt pianospill er lyrisk og teknisk briljant. Her spilles det ikke en eneste overflødig tone, og komposisjonene og spillet får oss virkelig til å senke skuldrene og puste rolig. Og med Morlands fine bass-spill fullendes en utmerket kvartett som får oss til å forbanne den stadig voksende snøhaugen utenfor skrivestua, og lengselen til våren og sommeren blir bare større og større for hver gang vi lytter til de utmerkede komposisjonene og det nydelige spillet. Ett par av låtene på B-siden tar oss med ut i et litt friere, musikalsk landskap, som gjør det hele til en variert og fin utgivelse

De to har, sammen med to utmerkede medmusikanter, laget en plate for hygge i heimen etter at solen er gått ned. En nydelig, poetisk, lyrisk og deilig utgivelse!

Jan Granlie

Dag-Filip Roaldsnes (piano), Vegard R. Hasselgård (guitars), Jonas K. Vemøy (trumpet), Martin Morland (bass)