Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SCHEEN JAZZORKESTER & CORTEX

«Frameworks»
CLEAN FEED, CF659CD

Trompeteren Thomas Johansson er en viktig brikke både i det energiske bandet Cortex og i Scheen Jazzorkester, et regionalt «storband» som holder seg på god avstand til storbandkomponister som Neal Hefti, Glen Miller og alle de andre, tradisjonelle storbandkomponistene. Det var nesten helt naturlig at dette store ensemblet skulle gjøre et samarbeid med det energiske bandet Cortex, siden Cortex nesten er en inkorporert del av det store ensemblet.

Målt i antall jazzmusikere per innbygger er vel Grenland, med Skien som største by, nesten å regne som Norges jazzhovedstad, Området er nemlig velsigna med et stort antall musikere av internasjonalt kaliber. Scheen Jazzorkester har siden 2010 produsert og utgitt åtte album, hvorav syv av dem inneholder originalskrevne bestillingsverk fra flere av bandets egne medlemmer.

Komponisten til materialet på denne platen, trompeteren Thomas Johansson, har siden starten for ca. 10 år siden, vært en viktig brikke i Cortex, bandet som vi kjenner for sin for umiskjennelig, knalltøffe sekstitallsjazz i Ornette Colemans og Don Cherrys ånd. De befinner seg ikke så fjernt fra I.P.A. eller Atomic, men med sin helt egne tone og energi. Scheen Jazzorkester er Sørnorsk Jazzsenters regionale store ensemble. Med deres fantastiske besetning og store ambisjoner anbefaler vi også å gå bakover i katalogen deres, dette er de nye heltene fra Telemark!

Framework får vi fem komposisjoner av Johansson, hvor Cortex og Scheen Jazzorkester går opp i en felles enhet. Musikken har klare fingeravtrykk fra Johansson, som også er den mest benyttede solisten, og som leverer ytterst fine solier. Og med et såpass kompetent og dyktig lag av profesjonelle, semiprofesjonelle og amatører i det store ensemblet, får Johanssons komposisjoner akkurat den innpakkingen denne musikken krever. De gangene jeg har hørt Cortex har jeg aldri tenkt at dette ville passe sammen med et stort ensemble. Men her synes jeg det fungerer strålende.

Det er ikke konvensjonell «storband»-musikk vi får servert. Men energisk Cortex-musikk, med røtter i 60-tallet, som blir tatt med inn i vår tid, med utmerket assistanse fra Scheen Jazzorkester. Og i de «friere» sekvensene legger vi spesielt merke til trommespillet til Audun Kleive, som er fast medlem i jazzorkesteret, og bass-spillet til Ola Høyer (fra Cortex-fraksjonen), pluss, som alltid, utsøkt spill fra saksofonisten Kristoffer Alberts. Og Guttorm Guttormsens solo i «Inklings» er verdt å merke seg! Men på tross av utmerkede soliistprestasjoner, er det helheten og komposisjonene som gjør dette til en usedvanlig spennende reise, med medlemmene i Cortex i fremste rekke.

En utmerket «storband»-plate, somlåter som så mye mer enn et storband. Og et prosjekt det vil være synd om ikke kunne fortsette samarbeidet.

Jan Granlie

Thomas Johansson (trumpet), Finn Arne Dahl Hanssen (trumpet), Jon Øistein Rosland (tenor saxophone), Guttorm Guttormsen (alto saxophone), André Kassen (soprano saxophone), Kristoffer Alberts (baritone saxophone, tenor saxophone), Line Bjørnør Rosland (clarinets), Magne Rutle (trombone), Guro Kvåle (trombone), Åsgeir Grong (bass trombone), Rune Klakegg (organ), Ola Høyer (bass), Jan Olav Renvåg (bass), Dag Erik Knedal Andersen (drums), Audun Kleive (drums)