Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SIMIN TANDER

«Where Water Travels Home»
INITIATIVE MUSIK, 2014

Simin Tander er en sangerinne med bakgrunn både fra Afghanistan og Tyskland. Hun holder til i Køln, men har også en base i Amsterdam. En global sangerinne, der altså.

I løpet av de senere årene har hun markert seg sterkere og sterkere i jazzmiljøet, særlig i Tyskland og Nederland, og i år spiller hun sågar på den prestisjefylte North Sea-festivalen i Rotterdam. Hennes afghanske røtter kommer spesielt godt fram på hennes forrige plate, «Folksongs From Another Land» sammen med gitaristen David Golek.

Hennes nye plate starter med en folkemelodi fra Afghanistan, som hun gjør på originalspråket, noe som setter en helt spesiell ramme rundt musikken. Vi får også servert noen flere låter fra hennes opprinnelige hjemland, sammen med en jaques Brel-komposisjon, «La chanson des vieux amants», mens resten er ført i pennen av Tander selv.

Hun synger ofte med en lys stemme, noe som av og til kan virke litt påtatt, men uten at det skjemmer helheten. Musikalsk ligger hun, på denne platen, gått innenfor en fin vokaltradisjon, og man hører godt at det er musikk som kommer fra Europa. I de låtene hvor hun synger på engelsk, kommer dette spesielt godt fram. Hun skriver fine låter, men jeg må innrømme at det er folketonene fra Afghanistan som fascinerer mest på plata. Men fra tid til annen, bl.a. på den fine «Where Would I Fly To If I Could», bringer hun også inn nesten perfekt eksperimentering med både stemme og lydbilde, som fascinerer. Et av høydepunktene.

Medmusikantene er velrennomerte navn innenfor den nederlandske/tyske jazzen, bl.a. med trommeslageren Etienne Nillesen, som vi sist hørte på Vossa Jazz med den tyske pianisten Laia Genc. De gjør alle en solid innsats for å løfte Tanders vokal opp og fram, og variasjonene kommer godt fram i to av de afghanske låtene, hvor de i tillegg til afghansk tekst, har med klarinett (Alex Simu) og tablas (Niti Ranjan Biswas). Spesielt legger vi merke til lyrisk og fint pianospill fra Jeroen van Vliet, spesielt i den fine tredjelåta «Behind the Curtain». Simin Tanders plate er blitt en original, variert og fin innspilling, som vokser for hver gjennomlytting, og som bør åpne opp for henne, også utenfor Tyskland og Nederland.

Kanskje Tanders beste innspilling til nå.
Jan Granlie
Simin Tander (v), Jeroen van Vliet (p, el), Cord Heineking (b), Etienne Nillesen (dr), Alex Simu (cl), Niti Ranjan Biswas (tabla)