Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SOLIDARIDAD

«Distancia»
3AM FISH RECORDS, 3AMFR002

Solidaridad er et originalt kvinnelig tangoensemble med tilhold i Toronto. Det ble grunnlagt i 2021 av fiolinisten Aparna Halpé, for å skape rettferdig arbeid, faglig utvikling og fremføringsmuligheter for kvinnelige tangomusikere. Solidaridad er et ensemble som tar uutgangspunkt i historisk tango-fremføring med fokus på gullaldereb, og de sier selv at de er stolte av å presentere ny musikk av kvinnelige tangokomponister fra hele verden. Solidaridad har spilt en rekke konserter i Toronto, Oregon, New York og Buenos Aires, og de har spilt utsolgte konserter på ikoniske tangolokaler som Café Vinilo og Hasta Trilce.

En gang ble jeg fortalt av en argentinsk trommeslager at det alltid dør en person i en hver tango. Om det omkommer noen i de12 komposisjonene vi får servert på denne platen vet jeg ikke, men at musikken har den lidenskapen en skikkelig tango skal ha, er det ingen tvil om.

Distancia er det spanske ordet for avstand – og dette albumet fanger i seg hvordan folk forbindes over grensene for sted og rom, og bygger bro over de store avstandene fra Toronto til for eksempel Buenos Aires, og videre til Kandy på Sri Lanka, som jeg formoder at fiolinisten Suhashini Arulanandam har sitt opphav, gjennom musikk og poesi. Albumet er en emosjonell berg-og-dal-bane – et sviende portrett av vår tid og et opprørt svar på skillene som holder oss fra hverandre. De engelske tekstene og poesien til Aparna Halpé er unike i tangoens verden, der sanger nesten utelukkende er skrevet på spansk, og mye av det vi får her er resitasjon fremført av vokalisten Valeria Matzner, og i de som fremføres med sang, føler jeg nesten vi befinner oss i en mørk «bule» i Berlin. Mye av musikken og tekstene tar opp spørsmål om hjemløshet, anti-urfolksrasisme og diskriminering, og de universelle opplevelsene av kjærlighet og tap som hjemsøker oss alle.

Halpés komposisjoner er en unik syntese av multikulturelle musikalske påvirkninger, samtidig som de ligger tydelig innenfor tangospråket, og albumet feirer nyere, kvinnelige tangokomponister som Pétalo Selser og Eva Wolff, samtidig som de hilser til ikonet i den moderne tangoen, Julián Peralta.

Solidaridad består av vokalisten Valeria Matzner, fiolinistene Aparna Halpé og Suhashini Arulanandam, bratsjisten Esme Allen-Creighton, cellisten Sybil Shanahan, bassisten Shannon Wojewoda, pianisten Elizabeth Acker og bandoneónisten Eva Wolff, og hele veien får vi tango som jeg føler er ytterst stilriktig, men med inspirasjoner fra flere forskjellige, musikalske retninger.

Og det er en eminent plate de har utgitt. Alle musikerne er fremragende utøvere på sine instrumenter, komposisjonene er strålende, og spesielt vil jeg fremheve bandoneónspillet til Wolff som gjerne kan sammenlignes med det vi har hørt fra for eksempel Dino Saluzzi. Hør gjerne på det sjuende sporet, «Fuimos», hvor hun spiller hovedrollen, hvor hun spiller fantastisk.

Nå kan ikke jeg påberope meg å ha stor innsikt i hverken tango eller argentinsk musikk, og hva som er «riktig» og «galt» i fremføring av denne tradisjonelle musikken. Men jeg antar at man også i Argentina har blitt rausere med uttrykkene etter hvert, slik man har gjort det med den norske folkemusikken. Og at det sitter åtte musikere i Canada og gjør den tradisjonelle musikken fra Argentina på en utmerket, gjør at man ser at musikken er universell og kan ikke forbeholdes et land eller en region.

Dette er blitt en veldig fin utgivelse som bandlederen Aparna Halpé og hennes medmusikanter skal være ytterst stolte av. Og plutselig ble mitt syn på tangoen sterkt utvidet til ikke lenger kun å inkludere Dino Salussi og Astor Piazzola, men også disse åtter kvinnelige mestermusikerne fra det høye nord.

Jan Granlie

Valeria Matzner (vocals), Aparna Halpé (violin), Suhashini Arulanandam (violin), Esme Allen-Creighton (viola), Sybil Shanahan (cello), Shannon Wojewoda (bass), Elizabeth Acker (piano), Eva Wolff (bandoneón)