Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SPLASHGIRL + ROBERT AIKI AUBREY LOWE

«More Human»
HUBRO, HUBROCD2660

More Human er det et syvende albumet fra Splashgirl, og er et samarbeid med sanger/lydkunstner Robert Aiki Aubrey Lowe og produsent Randall Dunn. Selv sier de at albumtittelen More Human utforsker menneskets plass i et samfunn som i stadig større grad er prisgitt teknologi, hvor kunstnere allerede møter direkte konkurranse fra kunstig intelligens.

Trioen ble startet i 2003 i Oslo, og består av musikerne Andreas Stensland Løwe (piano og elektronikk), Jo Berger Myhre (kontrabass og tonegenerator) og Andreas Lønmo Knudsrød (trommer, perkusjon og sounds). Siden 2007 har de spilt et stort antall konserter i Europa, USA og Japan, og samarbeidet med musikere som Sidsel Endresen, Jan Bang, Eyvind Kang, Mari Kvien Brunvoll, Randall Dunn og Timothy Mason. Og nå er det vokalisten og lydkunstneren Robert Aiki Aubrey Lowe og produsenten Randall Dunn som de har samarbeidet med på tvers av Atlanterhavet.

Da innspillingen av albumet var klart, i Ocean Sound Recordings høsten 2021, ble de to amerikanerne nektet innreise på grunn av pandemien, og planene måtte kastet om på. Splashgirl skulle gjøre sine opptak i Ocean Sound mens de to amerikanerne skulle spille inn i Circular Ruin i New York. Et viktig aspekt for at dette skulle bli noe mer enn en utveksling av filer over Atlanteren var at innspillingen skulle foregå innenfor samme avgrensede tidsrom. Dermed gikk begge «hold» i studio mandag 29. november 2021 og holdt på til 5. desember. Prosessen foregikk i grove trekk slik: Lag A spilte inn et stykke musikk som ble sendt over havet for bearbeiding og overdubs hos lag B. Annenhver dag var rekkefølgen motsatt,

. Enkelte spor ble improvisert fram etter anvisninger om tempo, innstilling, modus eller toneart fra produsent Dunn, mens andre var komponert på forhånd av Myhre og Løwe.

Dette har ført til seks musikalske strekk som ingen får noen fornemmelse av at er gjort både på Sunnmøre og i New York. De seks strekkene føles gjennomarbeidet, som om alle de involverte var i samme studio, og at musikken ble skapt som en helhet – der og da.

Musikken er gjennomgående relativt elektronisk, men med Løwes piano som en viktig ingrediens.

Nå kan man kanskje si at denne type musikk er av det slaget man gjerne setter på i bakgrunnen, og som, sikkert, en og annen «hip» café kan la gå i anlegget mens støyende ungdommer bare så vidt oppfatter den. Og det mener jeg i så fall er helt feil bruk av denne musikken. For Splashgirl og deres to amerikanske venner er musikere som fortjener mye mer enn å bli plassert som bakgrunnsmusikk. Her er det gjennomført fin musikk i den mer elektroniske delen av dagens jazz, og med piano og bass i fremste rekke, sammen med fint trommespill, og med pålegg av elektroniske elementer fra New York, er dette blitt en intelligent utgivelse med seks utmerkede komposisjoner/strekk, hvor de tre musikerne i trioen spiller hovedrollen, og hvor amerikanerne er med på å perfeksjonere og utvide musikken.

Nok en strålende utgivelse fra Splashgirl, og et samarbeid jeg håper blir til noe mer enn bare denne utgivelsen.

Jan Granlie

Andreas Stensland Løwe (piano, electronics), Jo Berger Myhre (double bass, tone generator) og Andreas Lønmo Knudsrød (drums, percussion, sounds), vokalisten og lydkunstneren Robert Aiki Aubrey Lowe (vocals, sound), Randall Dunn (producer)