Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SYLVIE COURVOISIER

«Chimaera»
INTAKT RECORDS, INTAKT CD 410

Chimaera er det nyeste ensemble-prosjektet til pianisten og komponisten Sylvie Courvoisier. Bandet består av sentrale musikere fra jazzscenen i New York med trompeterne Wadada Leo Smith og Nate Wooley, bassisten Drew Gress og trommeslageren og vibrafonisten Kenny Wollesen, og østerrikske Christian Fennesz (gitar, elektronikk), som med ambiente teksturer nesten kan regnes som Chimaeras «mantra». Inspirert av de fantastiske, gåtefulle-hallusinatoriske maleriene til symbolisten Odilon Redons, skaper sekstetten et ekspansivt og glitrende lydbilde.

På de to platene får vi seks komposisjoner av Courvoisier, som skiller seg en del ut fra det jegt har hørt fra henne tidligere, som gjerne har vært i mindre, og friere sammenhenger. Her der det ikke hele tiden pianoet som er i sentrum, men hennes innspill er ytterst viktige for helheten og fremdriften av «verket». Og med Fennesz sin elektronikk, som smyger seg inn nesten over alt, blir dette et originalt «verk» som forteller oss mange historier, som sikkert de fleste oppfatter forskjellig.

Courvoisier fungerer som en som styrer prosjektet med sitt relativt enkle, men ytterst effektive spill. Over får vi fint spill av de to trompeterne, jeg tror dette er første gang jeg hører Wooley og Smith sammen, gitaren og elektronikken til Fennesz er «overalt», i alle fall elektronikken, men gitarspillet snor seg innimellom som var det Eivind Aarset som var satt på jobben. Og bak er spillet til Gress og Wollesen lyttende og perfekt for nettopp dette prosjektet.

Courvoisiers spill føles mye mer basert på den enkle bluesen i de seks komposisjonene vi får her. Men hun har fremdeles det moderne improvisasjonsspillet inne, og når hun føler behov for det, legger hun fint i vei med noen heftige solier. Men det er helheten og samspillet mellom de seks musikerne som er hovedbestanddelen i Chimaera, hvor alle musikerne leverer musikalske bidrag som er med på å gjøre dette til en av årets mest helstøpte utgivelser.

Sylvie Courvoisier har med Chimaera laget to strålende plater med ettertenksom musikk man bør sette seg ned og nyte i helhet. Og musikerne hun har invitert med i denne konstellasjonen føles, av og til, stor respekt for komponisten i spillet, og er med på å lage et helstøpt «verk».

Vakkert, kreativt og spennende!

Jan Granlie

Sylvie Courvoisier (piano), Wadada Leo Smith (trumpet), Nate Wooley (trumpet), Christian Fennesz (guitar, electronics), Drew Gress (bass), Kenny Wollesen (drums, vibraphone)