Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

THOMAS AGERGAARD / ARTUR TUZNIK

«Cascades»
EGEN UTGIVELSE

Cascades er det første albumet som dokumenterer flere års samarbeid mellom den danske saksofonveteranen Thomas Agergaard og den polske pianisten Artur Tuźnik. Et møte mellom to artister fra ulike generasjoner og musikalske verdener, men med en tydelig kunstnerisk tilnærming til å utforske musikken og lyden av saksofon og piano sammen. Albumet består av 10 låter, både improviserte og delvis spontant komponert av duoen. Fra de sterke melodiene, abstrakte strukturene, impresjonistiske harmoniene, til modal lyd og minimalisme, beveger musikerne seg rundt i grenselandet til det som er kjent som en klassisk, jazz- og folkemusikk. Materialet ble spilt inn i DKDM Concert Hall i København, som tidligere bla kalt Danmarks Radio, som ble en vesentlig faktor i prosessen med å forme musikken.

Etter min mening fungerer samspillet mellom de to nærmest perfekt. Tuzniks pianospill har klare røtter både i jazzen og den klassiske musikken, som Agergaards sopransaksofon beveger seg over og under, foran og bak, slik at det hele blir en deilig helhet som fascinerer.

Jeg får en slags følelse av noe Steve Lazy kunne ha laget, men begge musikerne er såpass personlige at det kun blir om man absolutt skal sammenligne med noen. Agergaard har en relativt skarp tone i sopransaksofonen og hans improvisasjoner rundt Tuzniks fine pianospill er nærmest perfekt hele veien.

En fremragende duoplate med 10 musikalske kaskader som er spennende og interessante, og som viser to utmerkede improvisatorer i tett og fint samspill.

Jan Granlie

Thomas Agergaard (soprano saxophone), Artur Tuznik (piano)