Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

YUHAN SU

«Liberated Gesture»
SUNNYSIDE COMMUNICATION, SSC 1717

Vibrafonisten Yuhan Su, kommer opprinnelig fra Taiwan, men er bosatt i New York.  Hun har bygget opp et rykte som «en av de mest fremtredende samtidsstemmer» (Jazziz) på instrumentet.

Liberated Gesture, hennes andre utgivelse for Sunnyside (og fjerde album totalt), følger opp City Animals fra 2018, med nytt band og et fornyet syn på kunsten og mulighetene, som plateselskapet selv skriver. Sammen med altsaksofonisten Caroline Davis, pianisten Matt Mitchell, bassisten Marty Kenney og trommeslageren Dan Weiss, bringer Su liv til et ambisiøst sett med musikk med  felles tema å finne frihet.

«I løpet av årene», sier hun, «har jeg innsett at det å være fri, å bryte fra alle begrensninger og forutinntatte forestillinger, er det jeg har jaget hele tiden. Jeg kjente en vekt løftet fra skuldrene mine, og da jeg åpnet øynene igjen, fant jeg ikke annet enn ville og uhyggelig vakre ting på veien foran meg. Dette albumet representerer friheten jeg har søkt etter, en mer polert versjon av meg selv og et budskap om tiden vi er inne i».

Su skrev halvparten av de 10 komposisjonene i 2019, under et seks måneders opphold ved Cité Internationale des Arts i Paris, og resten under pandemien da hun oppholdt seg i Taiwan og New York.

Hun dannet Liberated Gesture-kvintetten på slutten av 2021. «Det er et privilegium å jobbe med disse musikerne, hvis improvisasjonsferdigheter er ut av denne verden,» sier hun. «Det gjorde meg klar til å kaste meg ut i det ukjente og nå høyere».

Og det er et sterkt «hold» av medmusikanter hun har fått med seg. Matt Mitchell kjenner vi fra en rekke innspillinger i samarbeid med den spennende Brooklyn-scenen og samarbeid med Tim Berne, Rudresh Mahanthappa, Claudia Quintet, Mario Pavone, Dave Douglas og en rekke andre, mens Marty Kenney har spilt med navn som Art Lande, Billy Drummond, Steve Slagle, Rez Abbasi og Steve Wilson, for å nevne noen få. Og Dan Weiss er en slags veteran bak trommene med samarbeid med blant andre Noah Preminger, Tineke Postma, Rez Abbasi, David Binney, Rudresh Mahanthappa med flere på CVen.

På denne innspillingen får vi 10 komposisjoner av Su, og teksten på «She Goes >To a Silent War» er skrevet av Su og oversatt av Jiuwei Hu.

Det er ikke så ofte det kommer spennende plater med vibrafon i front lenger, etter at Gary Burton trappet ned med innspillingene. Men i den senere tiden er det kommet noen spennende. Og denne innspillingen med Yuhan Su er en av de mest spennende.

Det er ikke først og fremst hun selv som står i front gjennom de 10 låtene. Hun har heller overlatt mesteparten av solistrollen til Matt Mitchell, som avleverer en perlerad av fine solier gjennom hele albumet. Men av og til kan man være usikker på om det er pianoet eller vibrafonen som ligger fremst i lydbildet. Fordi Su spiller vibrafon nesten som skulle det vært gjort på piano. I tillegg synes jeg lyden i vibrafonen og pianoet er temmelig likt, så innimellom, særlig i de raskere låtene, beveger de seg litt over i hverandre.

Jeg hadde kanskje trodd at komposisjonene skulle være mer østlig orienterte, men det kan høres ut som Su har bodd vel og lenge i New York til å ha blitt involvert tett i Brooklyn-miljøet. I de låtene hvor Caroline Davis medvirker på altsaksofon, blir lydbildet litt annerledes, men låtene skiller seg ikke altfor mye fra de andre, og hennes resitasjon av diktet i «She Goes To a Silent War» er troverdig og fint, med deilig bakgrunn fra vibrafonen.

Tre av låtene inngår i suiten «Liberated Gesture» hvor vi her får del 2, 3 og 4, og er tre fine saker, hvor jeg gjerne kunne tenkt meg også å høre førstesatsen, før de endrer litt i lydbildet med el.bass og litt rocka trommer i avslutningssporet, «Hassan’s Fashion Magazine», hvor jeg synes de beveger seg mot Gary Burtons med jazzrock-aktige landskap, og som halter litt, etter min mening.

Men hele veien er det fint spill fra alle involverte, hvor vi spesielt merker oss Su sitt vibrafonspill og Mitchells kreative og spennende pianospill.

Jan Granlie

Yuhan Su (vibraphone), Matt Mitchell (piano), Caroline Davis (alto saxophone, poetry reading), Marty Kenney (bass), Dan Weiss (drums)