Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Sildajazz 2020 blir en kortreist festival

Vestlandets største jazzfestival, Sildajazz i Haugesund, ble avlyst i sitt normalformat da regjerningens nye retningslinjer for arrangementer med under 500 ble lansert forrige uke.

«Det var trist å få beskjeden om at vi ikke kunne gjennomføre alt det flotte vi hadde planlagt. Vi samler vanligvis store folkemengder på mange arrangementer, og fyller sentrum med parader og gratiskonserter. Dette står nå i direkte konflikt med den dugnaden vi alle bør støtte opp om» sier daglig leder i festivalen Andreas Risanger Meland. «Men det var også en lettelse å endelig kjenne rammene. Vi så umiddelbart mange nye muligheter».

Torsdag ettermiddag vedtok derfor styret i festivalen at det skulle avvikles festival også i år, men i et format som er tilpasset den virkeligheten vi står i, og de restriksjonene som gjelder. Alle konsertene vil bli gjennomført i romslige lokaler i forhold til publikumsmengde, og med sittende publikum. Alt billettsalg vil fra nå av skje digitalt. Det vil ikke være mulig å kjøpe billetter i billettluken på Festiviteten eller i døren på konsertene. Allerede i morgen slippes deler av programmet til det som ser ut til å bli en minifestival med ca. 15 konserter over 5 dager, fullspekket med store musikalske opplevelser servert i trygge omgivelser, der alle smittevernhensyn er tatt. «Vanligvis bekymrer en festivalarrangør seg for å ikke selge nok billetter, i år er virkeligheten snudd på hodet. Vi har få billetter å selge», sier Meland.

Flere av konsertene som allerede var lansert før korona traff oss blir videreført til den nye minifestivalen. Trompet-esset Mathias Eick kommer med sitt kritikerroste «Kind of Blue» prosjekt. Supertrioen Gammalgrass med virtuosene Stian Carstensen, Ola Kvernberg og Ole Morten Vågan blir gjennomført, men flytter dato. Frida Ånnevik, som i helgen vant sin fjerde Spellemannpris, spiller i Festiviteten som tidligere annonsert. Gitaristen Trond Kallevåg Hansens bestillingsverk «Fengselsfugl» blir urfremført som planlagt.

«Vi jobber på spreng med programmet, og vil komme med oppdateringer fortløpende. Men allerede nå er det klart at noen av de allerede lanserte konsertene til årets festival må avlyses eller flyttes», sier festivalsjef Meland.

En av jazzens største superstjerner, den amerikanske gitaristen Pat Metheny, skulle ha stått for åpningskonserten under årets festival. Den konserten er nå utsatt og blir åpningskonserten neste år. Vi er glade for å kunne bekrefte at Pat Metheny trio åpner Sildajazz 2021 onsdag 11. august neste år! Et annet høydepunkt i år skulle bli solokonserten med pianist Craig Taborn. Den konserten er også flyttet til 2021. Amerikanske Yellowjackets har blitt nominert til Grammy 17 ganger, og skulle ha spilt i Maritim Hall. Den konserten er dessverre avlyst.  Duoen Jan Erik Vold og Arild Andersen skulle ha gitt en intimkonsert i Haugesund Folkebibliotek under årets festival. Konserten er avlyst men vi arbeider med å finne en ny dato. Billettkjøpere vil bli kontaktet innen kort tid og tilbudt refusjon eller flytting til nytt oppsatt arrangement.

«Årets Sildajazz blir en kortreist festival. Reiserestriksjoner og karantenepålegg gjør det foreløpig umulig å gjennomføre turneer i Europa, og det får selvsagt også konsekvenser for oss» avslutter festivalsjefen, som altså allerede i morgen vil ha nyheter om årets festivalprogram.

Tekst: Pressemelding fra Sildajazz
Foto: Haakon Nordvik

Skriv et svar