Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Solveig Slettahjell og Maja Ratkje årets Buddy

Norsk jazz’ høyeste utmerkelse, Buddy-prisen for 2020, ble i år tildelt to enestående musikere og komponister, Solveig Slettahjell og Maja Solveig Kjelstrup Ratkje.

Buddy-prisen har med få unntak vært delt ut årlig siden 1956, og et tilbakeblikk på Buddy-mottakerne er som å oppleve høydepunktene i norsk jazz de siste sju tiårene. I år har den nasjonale medlems- og interesseorganisasjonen Norsk jazzforum valgt å hedre to musikere med hver sin Buddy-pris.

– Vi er velsignet med en rekke fantastiske musikere her i landet. I dette annerledesåret som har vært ekstra utfordrende for mange, ikke minst for musikere og kunstnere, ønsker vi å benytte muligheten til å hedre flere, sier styreleder, Ingrid Brattset. Med Buddy-prisen følger en statuett av den legendariske trompeteren Buddy Bolden, gjenskapt av billedkunstneren Lise Frogg, samt 50.000 kroner fra Norsk jazzforum.

På grunn av dagens smittevernrestriksjoner ble det ingen offentlige overrekkelser av Buddy-prisene, noe som har vært vanlig tidligere år. Begge de to prisvinnerne ble i stedet overrasket hjemme av styreleder og daglig leder i Norsk jazzforum, Ingrid Brattset og Gry Bråtømyr. Med en dekkhistorie om intervju om musikerlivet under koronapandemien som bakteppe, troppet Bråtømyr og Brattset opp med et filmteam på slep, og overrasket både Slettahjell og Ratkje med Buddy-statuetter pakket inn som julegave.

Solveig Slettahjell, begrunnelse for Buddy-prisen 2020:
Etter nærmere 25 år har Solveig Slettahjell for lengst etablert seg som en av landets fremste jazzvokalister og låtskrivere. Gjennom karrieren har hun spilt med en rekke forskjellige musikere innenfor flere ulike uttrykk, som blant annet Tord Gustavsen, vokalkvartetten Kvitretten og Morten Qvenild.  Slow Motion Orchestra, som hun startet allerede i 1997 med Mats Eilertsen, Per Oddvar Johansen, Sjur Miljeteig og Morten Qvenild, har ført til seks albumutgivelser og Spellemannsprisen i 2004. Slettahjell har også mottatt Radka Toneffs Minnespris (2005), Kongsberg Jazzfestivals store musikerpris (2005) og Gammeleng-prisen (2012). Hun leverte Tingingsverket til Vossa Jazz i 2009.       

De siste årene har hun særlig gjort seg bemerket med prosjektet Trail of Souls sammen med Knut Reiersrud og In The Country, både på norske festivaler og scener, så vel som internasjonalt. Senest i 2019 tok de publikum med storm under den store norske partnerlandsatsingen på Jazzahead i Tyskland.

Solveig Slettahjells virke som pedagog har også vært av stor betydning. Hun avsluttet hovedfaget i vokalpedagogikk ved Norges Musikkhøgskole i 2000, og har senere undervist på samme sted. Hennes påvirkning og innflytelse på nye generasjoner jazzmusikere er uten tvil enorm.

Solveig Slettahjell har utvilsomt nådd ut bredt med sin inderlige og personlige formidlingsevne. Kombinert med høy kunstnerisk kvalitet og integritet, har hun opparbeidet seg et stort og dedikert publikum, og utvilsomt vært en døråpner inn til jazzens verden for mange. Det er en stor glede å overrekke norsk jazz’ høyeste utmerkelse, Buddy-prisen, for 2020 til Solveig Slettahjell.

Maja Solveig Kjelstrup Ratkje, begrunnelse for Buddy-prisen 2020:
Årets Buddy-vinner utfordrer musikkens grenser, og oppleves like aktuell på en jazzscene, som på en samtidsmusikkfestival eller en skummel undergrunnsklubb. Maja S. K. Ratkje sprenger etablerte rammer med sine store komposisjoner og gripende improvisasjoner, med stemmen, instrumenter og maskiner.

Hennes kompositoriske virke er enormt, og hun har skrevet verk for bl.a. BBC Scottish Symphony Orchestra, Oslo Sinfonietta, KORK, Cikada, Vertavokvartetten og Trondheim Voices. Hun har også skrevet musikk til teater og danseforestillinger, som f.eks. Jo Strømgrens oppsetning av Sult.

Som improvisasjonsmusiker har hun vært en banebrytende skikkelse i norsk og internasjonalt musikkliv gjennom snart 25 år. Hun har jobbet mye med soloformatet, men har også vært sentral i kvartetten SPUNK, støyduoen Fe-mail og samarbeidet med POING og musikere som Joëlle Léandre, Jaap Blonk, Lasse Marhaug og Stian Westerhus. 

Maja S. K. Ratkje har mottatt en rekke priser, bl.a. Arne Nordheims komponistpris, Edvard-prisen og Gammleng-prisen. I tillegg har hun vært nominert til Spellemannprisen hele fire ganger. 

I tillegg til sitt kunstneriske virke er årets Buddy-mottaker en viktig stemme i politiske og ideologiske spørsmål innenfor kulturlivet, blant annet om kultursponsing og kjønnsbalanse. Hun har virket inspirerende for yngre jazzmusikere som har kommet etter henne. Norsk kulturliv trenger mennesker som våger å gå motstrøms og som tør å utfordre, både på og av scenen. Det er en stor glede å overrekke årets Buddy-pris til Maja Solveig Kjelstrup Ratkje!

Skriv et svar