Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Source of Christmas 25

Institusjonen The Source of Christmas fyller 25 år! På Cosmopolite fredag 20. og lørdag 21. desember 2019!

Det startet i 1993, da fire studenter på jazzlinja i Trondheim laget band. Så, i 1995 fikk de den spinnville ideen om å lage et førjulsshow som verden ikke hadde sett maken til, med ærbødige, men totalt annerledes versjoner av det kjente julematerialet. Siden det har det ballet på seg. Som en gjøkunge i et spurvereir har The Source of Christmas etter hvert vokst seg til en svevende ørn over adventslandskapet.

For mange har de årlige festene blitt en like viktig del av førjulsritualene som kakebaking og julekalendre. Nå er de tilbake ved inngangen til sitt 25 år.

De fire nyutdannede guttene i jazzkvartetten The Source, som i anledning slippet av sin legendariske utgivelse «The Source: of Christmas» (Curling Legs Productions) julen 1995 inviterte til julefest på utestedet Pigalle på Grønland i Oslo, har endelig blitt voksne herrer, flere av dem sågar med julenisse-liknende utseende, og kan se tilbake på 25 år som landets viktigste tilbyder av et alternativ til den endeløse autostrada av kommersielle og strømlinjeklingende julekonserter Norge har blitt oversvømt av.

Og i år blåser The Source igjen englestøvet inn i sine overflødighetshorn, og ut virvler sangskatter for julehøytiden, forsterket med et vell av medmusikanter og sangere fra inn og utland.

For å ta det hele fra begynnelsen
Det skjedde i de dager (som nevnt: julen 1995) at det utgikk et bud fra 
The Source om at all verden skulle innskrives i Pigalle på Grønland i Oslo. The Source bød der opp til den aller første julefesten. Gladelig øste de av julekilden og fremførte stormende versjoner av norske og amerikanske juleklassikere, backet av storbandet Prime Time Orchestra og med overraskede sangsolister. Blant gjesteartistene på denne konserten var Øyvind «Elg» Elgenes, Elin Rosseland, Nils Olav Johansen og Arve Henriksen.

De første fem årene fikk The Source drahjelp fra ulike storband (bla. Prime Time Orchestra, Sandvika Storband, S. Møller Storband og Toneheim Folkehøgskoles Storband) og presenterte julemusikk med en inkluderende og sjangerfri tilnærming. På jazzklubber i Trondheim, Bergen, Hamar og i Oslo ble elementene ellevillt bundet sammen av kvartetten The Source med brennende frijazz som pepperkake-lim i denne breddfulle julejazz-jamboréen.

Fra 2001 inviterte de Forsvarets Musikk inn i deres spektakulære univers. Først med Forsvarsmusikk Nord-Norge, siden LuftforsvaretBlåseensembelet i Halden og til slutt Marinemusikken i Horten. Sistnevnte samarbeid fikk sitt høydepunkt i juleplateutgivelsen: «The Source: of Christmas Live» (Grappa 2007). I et konsertopptak fra 2005, innspilt og mixet av den nylig avgåtte legenden Jan Erik Kongshaug (R.I.P.) og med hele 60 musikere i aksjon, det hele under ledelse av stjerne-dirigenten Christian Eggen. Foruten Marinemusikken, deltok også kjente gjestevokalister som Anne-Lise Berntsen (R.I.P.), Lars KlevstrandJarle Bernhoft og Tora Augestad på denne utgivelsen.

Utover på 2000-tallet kom Nord-Afrikanske raïtoner med i mixen, anført av Grønlands store røst, Cheb Hocine, hvorpå ensemblene «Fathy Salama – Cairo Orchestra» og indiske «Shankara» med Jai Shankar og sangeren Sunanda Sharma i spissen, ble sentrale samarbeidspartnere. Fra 2011 har The Source buntet sammen forestillingen til en versjon som attpåtil inkluderer bidrag fra sangere fra det verdensberømte bulgarske koret: “Les Vox Bulgaires”.

Så! Her er de, altså for 25. året på rad, med deres ny-dekkede versjon av The Source: of Christmas, en ekstravagant julefeiring innenfor det usedvanlige:

La The Source være din hyrde som leder deg opp Vogts gate til du ser den vakre kuppelen til Soria Moria. Inne i denne prangende pantheon funkler en klingende galakse av julestjerner ene og alene til din ære!

Alt sammen anrettes og serveres av jazzkvartetten The Source som det velsmurte navet i denne julemusikalske zodiak. Spent, som 1000 tente julelys, kan man kjenne freden senke seg og få ly og cosmopolittisk adspredelse gjennom en musikalsk reise uten sidestykke! For ly kan man saktens trenge, mang en sjel, oppjaget og spunnet til vanvidd i førjulstidens hamsterhjul!

La deg heller rolig forføre av de musikalske sangskattene som siver som en strømmende overflod ut av denne førjulstidens omnipotente cornucopia; I en felles søken etter julekilden med esel, krybbe og ku, tar de deg bl.a. med til Nilens bredd, til Orans bakgater og til de nord-indiske sangam. Gjerne med tilbehør som uforlignelig julecouscous med karkábo-dryss og jule-ney, som når vderes algirske venn fra Grønland, raï-sangeren Cheb Hocine, går seg over sjø og land på jakt etter grøten i nissens låve – eller når Sjømannen Kalle forteller historien om den parisiske musemor. Og høyt i toppen kan vi skimte den indiske vokal-stjernen Sunanda Sharma og hennes Shankara-orkester med dalende sør-indiske guirlandere. Igjen får vi også høre Youssou N’Dours egyptiske backingband Sharkiat Fathy Salama samt nyte synet av den virvlende derwish-danseren Raed AbdEl-Ghany.

Men tro ikke at ovennevnte artister er de eneste julestjernene på desemberhimmelens blå firmament. For den snille vil sekken aldri tømmes …

Bli med å flette sammen juleklassikere fra øst og vest, fra id til jul og vintersolverv, inn i en stor mangfoldig misteltein du sent vil glemme. Konsertene finner sted fredag 20/12 og lørdag 21/12, begge kvelder klokken 19. I tillegg inviterer de alle barn fra 1 til 92 til en barnevennlig (les kort …) versjon av The Source: of Christmas lørdag 21/12 kl 13:30.

Skriv et svar