Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Spellemannvinnere til Sildajazz

Floraen av plateutgivelser er fortsatt langt fra rødlistet her i Norge, og mengden og kvaliteten på utgivelsen er imponerende. Også i pandemiåret 2020 ble utgivelsestrøkket voldsomt. Flere av årets Spellemannvinnere er nå klare for Sildajazz i Haugesund i august.

Valkyrien Allstars
Hvem slapp fjorårets beste norske plate? Spør en tilfeldig valgt forståsegpåer og svaret vil i mange tilfeller være Valkyrien Allstars. Tore Renberg kalte i sin anmeldelse i Klassekampen albumet for «et mesterverk». Spellemannjuryen var åpenbart også enig, og bandet ble nominert til to priser og tok hjem en harpe i visekategorien.  Valkyrien Allstars er kjent som et av landets beste liveband. Debutplaten fra 2007 solgte raskt til gull og siden har bandet turnert flittig og hugget seg sin helt egen hylle i det norske musikkfjellet. Hvordan skal man beskrive musikken til Valkyrien? Den norske folkemusikken og rock ble åpenbart tidlig slengt i den musikalske gryta, men etter hvert har også mer eksotiske krydder fått sin plass i smaksbildet.  Bandet har rett og slett dratt i nye retninger for hver utgivelse, og har endt opp som seg selv: et utrolig overskuddspreget og personlig band med et unikt trøkk.

Valkyrien Allstars består av Tuva Syvertsen, Magnus Larsen jr., Erik Sollid og Martin Langlie, som sammen lager og arrangerer låtene. Her vanker energi, inderlighet, overraskende vendinger og gnistrende samspill.

Maria Kannegaard Trio
12 år med venting ble det mellom Maria Kannegaard Trios mesterverk «Camel Walk» fra 2008 til deres nye album «Sand i en vik», som kom i fjor. Anmeldelsene var proppet med superlativer, og albumet vant Spellemann i jazz-kategorien.

Maria Kannegaard (bildet) er en sjelden fugl og anses for å være en av de virkelig store jazzpianistene i Skandinavia. Hun er teknisk brilliant, men enda viktigere, hun har en ustoppelig og energisk fantasi, og evnen til å virkelig røre og bevege et publikum. Kannegaard er også en spennende låtskriver og komponist. Selv med røttene dypt plantet i jazzen har hun hodet fritt og vidåpne ører og lar innflytelse fra gospel, pop og indierock flyte inn i musikken.

Musikkanmelder Terje Mosnes skrev følgende i en begeistret anmeldelse av det nye albumet: «Selv etter 73 minutter kommer slutten litt for fort, men det er fint å kunne notere seg at albumet avslutter rimelig lyst, og med den lovende tittelen «Til neste gang». Men la ikke «neste gang» bety 12 års venting, da. Værsåsnill.» Vi forstår ham godt, for Maria Kannegaard Trios musikk er av det avhengighetsskapende slaget.

Maja Ratkje og Stian Westerhus
Maja Ratkje og Stian Westerhus er to norske artister og komponister, som begge har blitt verdensnavn innen eksperimentell improvisasjonsmusikk, støy og samtidsmusikk. Begge var i år nominert til Spellemannpriser, i henholdsvis «Samtid» og «Åpen klasse». Dette er to navn ganske mange vil forbinde med ledning-virrvarr, høyt lydtrykk, store PA- anlegg, og forsterkervegger som virkelig får kjørt seg. Alle som har noen ungdomsår på nittitallet på CV’en, da MTV var den store premissleverandøren, har sterke assosiasjoner til begrepet «Unplugged».  I sitt nye samarbeidsprosjekt går disse to stilskaperne rett og slett «unplugged», og viser en ganske annen side av seg selv som musikere.

Musikken de fremfører tar utgangspunkt i komposisjoner Ratkje laget til Jo Strømgren-forestillingen «Sult», som ble uroppført på Nasjonalballetten i 2018. Musikken ble senere utgitt på Rune Grammofon til strålende anmeldelser, og ble blant annet trukket frem som en favoritt av Iggy Pop! De to fremfører hele konserten med akustiske instrumenter, uten en eneste effektpedal i sikte, i Haugesunds fineste kammersal: Bystyresalen.

Mer info og billetter på http://www.sildajazz.no       

Billettsalget er i gang!
Fra før er følgende artister klare for Sildajazz 2021: Ole Børud og Haugaland Storband, Gjermumd Larsen Trio og Kammerkoret Bocca, Kari Bremnes, Knut Reiersrud, Stian Carstensen, Jaga Jazzist, Nils Petter Molvær Group, Solveig Slettahjell Quartet, Espen Eriksen Trio og Jan Erik Vold/Arild Andersen.

Det legges ut maks 200 billetter til hver konsert, og så lenge meteren står vil eventuelle lettelser for innendørs arrangementer ikke muliggjøre vesentlig større publikumsmengder. Vi anbefaler derfor alle å være tidlig ute med å sikre seg billetter.

Skriv et svar