Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Ståle Storløkken årets Buddy

Pianist, organist, keyboardist og komponist Ståle Storløkken ble lørdag kveld tildelt norsk jazz’ høyeste utmerkelse, Buddy-prisen for 2019. Ståle Storløkken har satt et sterkt preg på norsk jazz- og musikkliv helt siden 1990-tallet. Som instrumentalist er han unik, og han har en musikalsk og kunstnerisk dristighet som gjennomsyrer hele hans virke, sier styret i Norsk jazzforum i sin begrunnelse for tildelingen.

Det var under sesongåpningen av Nasjonal jazzscene i Oslo lørdag 18. januar at Ståle Storløkken ble overrasket med norsk jazz’ høyeste utmerkelse, Buddy-prisen for 2019. Prisen ble overrakt av styreleder i Norsk jazzforum, Ingrid Brattset og daglig leder, Gry Bråtømyr.

– Utrolig hyggelig å bli beæret med denne prisen, sa en overrasket Storløkken, og takket blant annet musikerkolleger for samarbeid gjennom årene.

Konserten på sesongåpningen var gjenhør med gitarist Stian Westerhus sitt verk «V», hvor Westerhus har invitert med seg blant annet Storløkken:  – Å spille med Ståle Storløkken var et av mine «lifetime-goals» som ung ivrig musiker. Jeg kan i all ærlighet si at det er det fortsatt, forteller Westerhus.

– Ikke nok med at Ståle har den unike evnen å transcendere instrumentet han er i besittelse av, være det seg kirkeorgel eller synth, på en slik måte at instrumentet liksom ikke eksisterer i seg selv lenger, det er bare Ståle som høres – men han har også hele tiden et musikalsk gir til, og et til, og et til. Det stopper aldri. Aldri. Må det aldri stoppe, sier Westerhus, som i tillegg til å være musikerkollega av Storløkken, er nestleder i styret til Norsk jazzforum.

Buddy-mottakere viser høydepunktene i norsk jazz
Buddy-prisen har med få unntak vært delt ut årlig siden 1956. Et tilbakeblikk på Buddy-mottakerne er som å oppleve høydepunktene i norsk jazz de siste sju tiårene. Med Buddy-prisen følger en statuett av den legendariske trompeteren Buddy Bolden, gjenskapt av billedkunstneren Lise Frogg samt 50 000 kroner fra Norsk jazzforum.

Styret i Norsk jazzforum sier følgende i sin begrunnelse for Buddy-prisen 2019:
Pianist, organist, keyboardist og komponist Ståle Storløkken har utvilsomt satt et sterkt preg på norsk jazz- og musikkliv helt siden 1990-tallet. Han er utdannet ved jazzlinja på NTNU i Trondheim, og var i studietiden med å danne trioen Veslefrekk, forløperen til bandet Supersilent som har vært internasjonalt banebrytende med et stort publikum utenfor Norge. Ved siden av Supersilent har Storløkken vært en profilert utøver i band som Elephant9, Humcrush og Bol, og spiller blant annet med Terje Rypdal og Stian Westerhus. Som komponist har han levert flere bestillingsverk, blant annet for Trondheim Voices og sammen med Motorpsycho. I 2019 ga Storløkken ut sitt første soloalbum etter å ha deltatt på en lang rekke plateutgivelser gjennom tre tiår.

Både her hjemme og internasjonalt nyter Ståle Storløkken stor anerkjennelse hos et dedikert publikum og blant musikerkolleger. Han er en musiker som alltid evner å holde seg aktuell og som stadig går nye veier. Ståle Storløkken er en pioner innenfor sitt felt, og medmusikanter omtaler han som en ledestjerne og en sterk inspirator. Som instrumentalist er han unik, og han har en musikalsk

og kunstnerisk dristighet som gjennomsyrer hele hans virke. Soloalbumet som kom ut i 2019 viser en musiker som i sitt femtiende år fortsatt evner å utfordre, utforske og bane nye veier.

Foto: Francesco Saggio

Skriv et svar