Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Stockholm Jazz Festival släpper sina första akter till årets festival

Årets festival rivstartar med en hyllningskväll till ett av de största banden i svensk jazzhistoria; e.s.t. – Esbjörn Svensson Trio och avslutas med den moderna jazzharpans stora namn Brandee Younger. Däremellan kan man höra brittiska acid-jazz-stjärnorna Incognito, Georg Riedel med sitt nya projekt Jiddischland, norska trumslagaren Gard Nilssens nordiska all-star-band Supersonic Orchestra, Sverigefavoriten Avishai Cohen trio och glödheta altsaxofonisten Lakecia Benjamin direkt från Washington Heights. Biljetterna släpps idag och fler artister presenteras under vår och sommar.

Årets Stockholm Jazz Festival invigs med en hyllningskonsert till ett av Sveriges mest framgångsrika och betydelsefulla jazzband, Esbjörn Svensson Trio, som bildades 1993 av pianisten Esbjörn Svensson, trumslagaren Magnus Öström och basisten Dan Berglund. Från tidiga gig på lilla Kafé Kocks på Södermalm i Stockholm till trions sista konsert i fullsatta Tjajkovskijsalen i Moskva 2008 tog trion jazz- och popvärlden med storm.

Till konserten i Filadelfiakyrkan – e.s.t 30 år – en hyllning till Esbjörn – har Dan Berglund och Magnus Öström bjudit in vännerna Ulf Wakenius, Magnus Lindgren, Verneri Pohjola och Joel Lyssarides för att ingjuta nytt liv i trions musik.

– Trots att det är femton år sedan e.s.t tystnade tvärt, i och med Esbjörn Svenssons tragiska bortgång, har intresset för bandet aldrig avtagit. Det är med stor glädje och en stor portion vemod vi bjuder in Magnus och Dan tillsammans med några av svensk jazz allra främsta musiker att fira bandets 30 års-dag, säger Eric Birath, festivalchef för Stockholm Jazz Festival.

Det fullständiga festival-programmet släpps i augusti men redan nu kan festivalen presentera fler guldägg:

Från den vitala brittiska jazzscenen kommer unga altsaxofonisten, flöjtisten och kompositören Jasmine Myra. Från brittiska öarna kommer legendariska sångerskan Norma Winstone tillsammans amerikanska gitarristen Ralph Towner, två jazzikoner som på varsitt håll utvecklat ett eget idiom. Från New York kommer den moderna jazzharpans hetaste namn Brandee Younger och Downbeat-favoriten, altsaxofonisten Lakecia Benjamin.

Ur den inhemska jazzscenen hämtar vi publikfavoriterna Oddjob samt deras barnversion Jazzoo, pianisten Daniel Karlsson trio, sångerskan Carin Lundin med legendariska trumslagaren Ronnie Gardiner Quartet, Georg Riedel som bjuder in till en kväll med jazz på jiddisch och ett av de nyare stjärnskotten – saxofonisten Lina Langendorf som med sitt band Langendorf United delar en kväll på Fasching tillsammans med Joakim Åhlund och Jockum Nordströms senaste projekt. Det blir en svängig kväll med inslag av både ethio-jazz och afro-funk doppat i lite skandinaviskt vemod.

– Svåra tider kräver bra musik och vi kommer göra vårt yttersta för att leverera ett program som är fullt av nya härliga bekantskaper och en del kära återseenden. Festivalen vill vara något av ett tvärsnitt av den samtida jazzscenen – visa upp globala trender inom den internationella jazzen samtidigt som vi står tryggt i traditionen, säger Eric Birath, festivalchef för Stockholm Jazz Festival.

Stockholm Jazz Festival startades av nöjesentreprenören Bosse Stenhammar 1980 och ägde under en lång tid rum nedanför Moderna museet på Skeppsholmen under sommaren. 2012 flyttade festivalen inomhus till ett stort antal scener över hela staden. 2022 besökte 24252 personer festivalen. Stockholm Jazz Festival ägs av Tove och Ingvar Jensen och drivs av Jazzklubb Fasching.

Följande akter släpps idag:
13 oktober
e.s.t. 30 år – en hyllning till Esbjörn – Filadelfia
Jasmine Myra – Fasching
15 oktober
Oddjob – Kulturhuset Stadsteatern
Jazzoo – Kulturhuset Stadsteatern
Fyra kvinnor är fler än tre män: En resa i text och toner – med livet som insats – Hjorthagens kulturhus Carin Lundin & Ronnie Gardiner Quartet – Vallentuna kulturhus
17 oktober
Lakecia Benjamin – Fasching
18 oktober
Georg Riedels Jiddischland – Fasching
Daniel Karlsson Trio – Kulturhuset Stadsteatern
19 oktober
Incognito – Kulturhuset Stadsteatern
20 oktober
Gard Nilssens Supersonic Orchestra – Kulturhuset Stadsteatern
Ralph Towner och Norma Winstone – Eric Ericsonhallen
21 oktober
Langendorf United + Joakim Åhlund & Jockum Nordström– Fasching
22 oktober
Avishai Cohen Trio – Berwaldhallen Brandee Younger Trio – Fasching

(Pressemelding fra Stockholm Jazz Festival)

 

 

Skriv et svar