Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Svensk Jazz Lifetime Achievement 2020 til Karin Krog

Riksförbundet Svensk Jazz har för 2020 beslutat att tilldela den norska vokalissan Karin Krog utmärkelsen Lifetime Achievement 2020. Utmärkelse utdelas till person eller organisation för livslång insats i jazzens tjänst, gärna med anknytning till jazzen i Sverige.

Karin Krog är en världsstjärna med en mycket imponerande katalog. Det är verkligen på tiden att Svensk Jazz hyllar en av vår tids stora jazzsångerskor, säger Gunno Sandahl – ordförande i Svensk Jazz.

Motiveringen till pristagaren lyder:
En av Nordens främsta och mesta jazzsångerskor som varit med om att sätta vår del av världen på jazzkartan. Hon är en föregångare också för experimentell jazzsång och har samarbetat med bland andra Dexter Gordon, Archie Shepp, John Surman, Nils Lindberg och Bengt Hallberg.
Hennes första platta gavs ut 1964 och hon ger fortfarande ut musik! Karin Krog var även med om att skapa Norsk Jazzforum och blev sen ledare av densamma.

– Jag är ärad och överväldigad över att mottaga ett sådant pris. Det är väldigt trevligt att det kom från Sverige som ju nästan är mitt andra land, säger Karin Krog.

Eftersom den planerade prisceremonin skulle ägt rum under branschträffen Jazzfesten som i år blev inställd till följd av coronapandemin delades utmärkelsen istället ut, med hjälp av Norsk Jazzforum, i Oslo den 8 december.

Foto: Kjetil Valstadsve

Skriv et svar