Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

The Day the Music Burned

Fra og med i dag kan du lese Jody Rosens store feature-artikkel i New York Times om den store brannen 1. juni 2008 i området som er kjent som Universal Studio Hollywood. Disse ligger i arealer eid av mediekonglomeratet Universal i San Fernando-dalen like nord for Los Angeles. Brannen startet ca. halv fem om morgenen lokal tid og utviklet seg gjennom hele dagen til det som Jody Rosen omtaler som «… the biggest disaster in the history of the music business», en katastrofe som nesten ingen har fått vite om.

Kort tid etter brannen omtalte Universal kun det som var tapt av historisk filmmateriale. Universals administrerende direktør og styreleder Ron Meyer uttalte etter brannen på denne bakgrunnen at intet som var «irreplaceable was lost». Dette påviser Jody Rosen i denne artikkelen, er feilaktig. For mye uerstattelig musikkhistorisk materiale gikk tapt denne dagen.

Brannen startet da et arbeidslag brukte blåselampe på asfaltplater som skulle legges på taket til en liten kirke. Kirken lå like ved en rekke lagerbygninger, og et stort utstillingsområde bygget over King Kong-filmatiseringen av Peter Jackson fra 2005.Etter at de hadde avsluttet sin arbeidsøkt rundt klokken tre på natten, holdt det — slik forskriftene fastsatte — én times vakt. Etter at vakten var avsluttet tok det ytterligere tretti-førti minutter før brannen blusset opp.

Hele kvartalet de nærliggende bygninger og lagre dannet gikk tapt i brannen. Brannen omfattet en rekke lagerbygninger som inneholdt historisk materiale fra Universal Studio, såvel som fra Universal Music. I tillegg til mye filmhistorie, som ifølge direktør Ron Meyer kunne erstattes, gikk i følge Jody Rosen også mye sentral musikkhistorie tapt. Og denne musikkhistoriske materialet var, i motsetning til filmmaterialet, ikke mulig å erstatte. Det omfattet blant annet store mengder originale master-taper fra perioden 1940 –1960.

I artikkelen kan du ikke minst lese Jody Rosens beskrivelse av konsekvensene av brannen. I denne brannen — som ikke var den første brannen der musikk-mastere gikk tapt — forsvant antakeligvis hele katalogen til det Chicago-baserte plateselskapet Chess, det aller meste av Decca-katalogen, inkludert opptakene på Decca av Billy Holiday, samt Impulse-mastere med John Coltrane, og mye annet.

Artikkelen står på trykk i New York Times 16. juni. Ved å følge lenken kan du lese artikkelen allerede i dag!

Skriv et svar