Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

«The Girl From Ipanema» har forlatt oss

Det er nok ikke mange som noen gang har hørt på musikk, som ikke har merket seg vokalisten Astrud Gilberto og saksofonisten Stan Getz sin versjon av «The Girl From Ipanema».

Astrud Gilberto (som var født Astrud Evangelina Weinert) ble født den 29. mars 1940 og forlot denne verden den 5. juni i år. Hun ble født av brasiliansk mor og tysk far, i Salvador i den brasilianske delstaten Bahia, men hun vokste opp i Rio de Janeiro. Faren var språkprofessor, og på grunn av han, lærte hun seg flere språk. Hun giftet seg med komponisten og gitaristen João Gilberto i overgangen mellom 50- og 60-årene, og de fikk en sønn, João Marcelo Gilberto, som senere skulle bli med i bandet hennes. Astrud og João skilte seg på midten av 1960-tallet, på grunn av at João hadde en affære med vokalisten Miúcha.

Senere hadde hun, ifølge ryktene, et forhold til Stan Getz mens hun var på en kronglete turné med ham. Under turneen var ikke Getz den beste bandlederen, siden han underbetalte Gilberto på høyden av hennes musikalske karriere, inntil advokaten hennes, Allan Arrow, kunne få henne ut fra turnékontrakten. Hun flyttet til USA i 1963 og var bosatt i USA resten av livet.

Hun sang på to spor på albumet Getz/Gilberto fra 1963 med João Gilberto, Stan Getz og Antônio Carlos Jobim. Mens dette var hennes første profesjonelle innspilling, kunne man ikke regne Astrud som en nybegynner.

Hun sang ofte med João i Brasil, inkludert en konsertopptreden på Faculdade de Arquitetura, en del av et av de ledende universitetene i Rio de Janeiro. Hennes hviskende stemme og standhaftige tilnærming til sangene, spilte en betydelig rolle i populariseringen av «The Girl from Ipanema». Den redigerte singelen fra «The Girl from Ipanema» fra 1964 utelot de portugisiske tekstene sunget av João Gilberto, og etablerte Astrud Gilberto som en bossa nova-vokalist. Den solgte over én million eksemplarer og ble tildelt en gullplate. For innspillingen mottok visstnok Astrud kun  standard innspillingshonorar, som var på 120 dollar. Ifølge forfatteren Gene Lees i Singers and the Song II, ba Getz produsenten Creed Taylor om å sikre at hun ikke fikk noen royalties på singelen, som fortsatte med å selge mer enn fem millioner eksemplarer. Det ble en av de mest solgte og spilte sangene i popmusikkens historie.

I 1964 dukket Gilberto opp i filmene Get Yourself a College Girl og The Hanged Man, og hennes første soloalbum var The Astrud Gilberto Album som kom i 1965). Gilberto begynte som en bossa nova- vokalist, som også gjorde amerikanske jazzstandarder, og først på 70-tallet begynte hun å spille inn egne komposisjoner. Hun spilte inn sanger på portugisisk, engelsk, spansk, italiensk, fransk, tysk og japansk.

I 1982 ble hennes sønn, Marcelo, med i bandet hennes, og turnerte med henne i mer enn et tiår som bassist. Han fungerte også som veileder, lydtekniker og personlig assistent. Den andre sønnen, Gregory Lasorsa, spilte gitar på Temperance-albumet på låten «Beautiful You».

I 1990 etablerte Gilberto og hennes to sønner, João Marcelo og Gregory Lasorsa, sammen Gregmar Productions, Inc., et produksjonsselskap som hadde som mål å promotere Gilbertos musikk og utvikle nytt materiale. Hun mottok Latin Jazz USA Award for Lifetime Achievement i 1992 og ble innlemmet i International Latin Music Hall of Fame i 2002. I 1996 bidro hun på albumet Red Hot + Rio produsert av Red Hot Organization, som spilte inn penger til AIDS-forskningen, hvor hun gjorde låten «Desafinado» sammen med George Michael. Selv om hun ikke offisielt trakk seg, kunngjorde Gilberto i 2002 at hun tok «fri på ubestemt tid» fra offentlige opptredener. Gilbertos originale innspilling av «Fly Me to the Moon» ble vist i Frank Sinatras versjon på lydsporet til Down with Love i 2003.

Gilberto døde hjemme i Philadelphia, Pennsylvania, 5. juni 2023, 83 år gammel.

Skriv et svar