Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Tonbruket tar plats på Dramaten i Stockholm

Som Salt Peanuts läsare redan vet, medverkade Mats Gustafssons Fire! i en bejublad pjäs på Orionteatern i Stockholm – «Det flygande barnet» av Roland Schimmelpfennig, vars pjäser spelas på många scener i Europa.

Nu är det dags igen för improvisationsmusiker att bli en del av en pjäs: Tonbruket bildades av basisten Dan Berglund efter Esbjörn Svensson (e.s.t.) död.

«Kärleken kommer att skilja oss åt» heter pjäsen som nu går för fullsatta hus på Dramaten i Stockholm. Den utgår från det inflytelserika bandet Joy Divisions låtar. Bandet hann bara spela in två album, innan sångaren Ian Curtis tog sitt liv 1980. Texten till åtta av deras låtar har bearbetats av Sara Stridsberg som haft stor framgång med sin senaste bok «Beckomberga: ode till min familj». Dramat beskrivs som en levande musikvideo.

Musiken framförs av Tonbruket tillsammans med fem skådespelare som sjunger.

Improvisationen har en stor plats i föreställningen, eftersom den saknar manus. Precis om med Fire! i «Det flygande barnet» formar de medverkande artisterna föreställningen tillsammans. Musiken har arrangerats av Stefan Johansson, men Tonbruket färgar musiken på sitt eget sätt.

Pjäsen regisseras av Sally Palmquist Procopé.

Tonbruket består av Johan Lindström (g), Martin Hederos (keys), Dan Berglund (b) och Ola Hultgren (dr).

Är det en trend som skönjs? Improviserad jazzmusik på de etablerade teaterscenerna i Norden? Kanske någon av Salt Peanuts läsare har fler exempel?

Text: Lars Grip, Stockholm

Skriv et svar