Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Tony Oxley R.I.P.

Tony Oxley har gått bort, 85 år gammel, på andre juledag 2023.

Tony Oxley ble født 15. Juni 1938 i Sheffield, midtveis mellom London og Newcastle. Men det var verken noe halvveis eller midtveis med Tony Oxley. Han møtte tidlig gitaristen Derek Bailey, og sammen med et ungt miljø med hovedsakelig engelske musikere var han med og skapte ikke bare ny musikk, men også nye musikkuttrykk.

Gjennom siste halvdel av 1960-tallet var han mer eller mindre fast trommeslager på Ronnie Scott’s jazzklubb, og fikk spille med mange av de store navnene som spilte der, som Joe Henderson, Sonny Rollins, og en rekke andre. I 1972 turnerte han i Europa med Bill Evans.

Men Oxley var ikke eslet til å bli en mainstream trommeslager. Det unge engelske jazzmiljøet, med Oxley, Bailey, Evan Parker, Barry Guy og ikke minst Kenny Wheeler, utforsket Oxley grensesnittet mot friformet improvisert musikk. Oxley ble en sentral stemme i den europeiske fornyelsen av jazzen fra seint 1960-tall og gjennom 1970-tallet. I 1970 og i samarbeid med Bailey og Parker, startet Oxley platelabelen Incus. Der det tyske frijazzmiljøet hadde Freie Musik Produktion, eller FMP, hadde det britiske miljøet Incus. Platelabelen ble en sentral arena for utgivelse av en rekke album med engelsk og britisk frijazz de neste årene.

Oxleys første anledning til å være med i en studioinnspilling var med pianisten Gordon Becks kvartett i 1967. I 1969 ble Oxley med i John McLaughlins band. Dette året ga også Oxley ut sitt første album i eget navn, The Baptised Traveller, med Evan Parker på tenorsaksofon, Kenny Wheeler på trompet og flygelhorn, Derek Bailey på gitar og Jeff Clyne på bass. Har du ikke hørt den før, så anbefaler jeg deg å søke opp albumet. Deres versjon på dette albumet av Charles Marianos – som for øvrig også Oxley spilte med på 1960-tallet – «Stone Garden», er en intens, vakker, meditativ opplevelse.

Selv hørte jeg første gangen Tony Oxley på plate med bandet som ble skapt av den tyske jazzpaven Joachim-Ernst Berendt i november/desember 1969, som del av det som vel var det tredje Neue Jazz Treffen, eller New Jazz Meeting, i regi av radiostasjonen Südwestfunk i Baden-Baden. Der var han sammen med blant annet Kenny Wheeler, John Surman, Terje Rypdal og Karin Krog, Palle Danielsson, Eje Thelin, Lester Bowie, Roscoe Mitchell og Bernt Rosengren.  Utdrag fra til sammen fem timer musikk presentert på tre konserter ble utgitt på MPS-albumet Gittin’ to Know Y’all i 1970.

Bare en måned etter konsertene i Baden-Baden var Oxley og Wheeler, sammen med Evan Parker, Derek Bailey, Barry Guy og Manfred Schoof i NDRs studio i Hambug, der den tyske jazzkardinalen, Michael Naura, gjorde opptak for den nordtyske radiostasjonen med et prosjekt som ble kalt Convolution. Som om ikke det var nok, tre måneder seinere var Oxley tilbake i NDRs studio 10 for å spille for første gang med Tomasz Stanko. Tony Oxley var også med i Stankos nye kvartett da han startet sin fantastiske serie med plater på ECM. I 1993-96 besto kvartetten av Stanko og Oxley sammen med Bobo Stenson og Anders Jormin. Denne kvartetten ga ut to flotte ECM-album, Leosia og Matka Joanna. Lyden av dem – uforlignelig skrudd av Jan Erik Kongshaug — setter meg umiddelbart rett tilbake til midten av 1990-tallet.

Tidlig på 1970-tallet var (selvfølgelig) Oxley med da London Jazz Orchestra så dagslyset. Et verksted for skaping av ny-musikk som er på høyde med det tyske Globe Unity Orchestra og det nederlandske Instant Composers Pool Orchestra.

Han spilte over en flerårsperiode fra 1989/90- og langt inn på 2000-tallet med Cecil Taylor. Oxley ble først medlem av Taylors Feel Trio med bassist William Parker, og spilte — ofte som duo — med Cecil Taylor mer eller mindre fast helt fram til de aller siste årene før Taylor døde i 2018. Han har også spilt i flere omganger med Paul Bley og med Anthony Braxton. Han har selvfølgelig også spilt med de aller fleste tyske frijazzmusikere, Peter Brötzmann, Alexander Schlippenbach og en rekke andre. I 2000 startet Ivar Grydeland og Ingar Zach nymusikk-labelen SOFA. Deres aller første utgivelse var plata Triangular Screen, med konsertopptak fra Kongsberg og Blå. Opptakene var med trioen Tony Oxley Project 1, med Grydeland på gitar og Tonny Kluften på bass, ved siden av Oxley.

Det siste musikalske sporet etter Tony Oxley synes å være et opptak fra jazzfestivalen i Viersen i slutten av september 2022, utgitt treffende nok på labelen Discus, startet i Oxleys arnested, Sheffield.

Tony Oxley (1938-2023), Rest in Peace!

Johan Hauknes

Foto: Ukjent, Cecil Taylor og Tony Oxley 2004