Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Trummisen Fredrik Norén död

Fredrik Norén var som ett universitet för mängder av unga jazzmusiker i Sverige. Han lyssnade, bjöd in dem att spela med honom och så fick de ljusstrålar på sig från en av våra stora trummisar. Men det var inte hans tanke att fungera som en plantskola, har han sagt, utan ville hitta musiker som passar den musik som han själv älskade att spela.

Bland de pianister som suttit bakom klaviaturen i Fredrik Norén band (bildat 1978) hittar man Esbjörn Svensson, Torbjörn Gulz, Daniel Karlsson, Jonas Östholm och många fler. Bland blåsare kan nämnas Niklas Barnö (tp), Nils Janson (tp) och Jonas Kullhammar (s).

«Jag skulle nästan kunna skriva en bok om alla fantastiska minnen, mestadels roliga. Så många drömmar som uppfylldes tack vare Fredrik», skriver Kullhammar på sin Facebook sida i dag.
Redan under ungdomsåren träffade Fredrik trumpetaren Lars Färnlöf, då ett samarbete inleddes. För ett decennium sedan fick han Västerås Stads pris till minne av Lars Färnlöf. Samma år fick han också Lars Gullin priset (2006).

Med sitt eget band Fredrik Norén Band gav ut ett dussin skivor med till exempel vokalisten Lina nyberg och många andra.

Sister Majs Blouse var en annan skapelse där Fredrik jobbade med musiker som Bobo Stenson (p), Palle Danielsson (b), vilket ledde till en Grammy.

Långt dessförinnan, på sextiotalet, var han en flitig gäst på legendariska jazzscenen Gyllene Cirkeln i Stockholm där han spelade med Ben Webster, Dexter Gordon, Cab Calloway, Lars Gullin, Putte Wickman och många andra.
Som redaktör för Orkester Journalen träffade jag ofta Fredrik och gjorde också en större intervju en gång. Han var oerhört envis med att föra fram sina projekt, men också lika tillbakalutad som fikapartner. De sista åren blev han märkbart påverkad av åldrandet och trots stelnade händer spelade han på Fasching 2012 i samband med att han fick Sveriges Radios Jazzkatt i kategorin «Årets Guldkatt».
Fredrik Norén blev 75 år gammal.

Tekst: Lars Grip
Foto: SVT

Skriv et svar