Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Vinterjazz i Danmark rett rundt hjørnet

Det er blitt en fin tradisjon med Vinterjazz-festivalen i Danmark. Med sine mer enn 150 spillesteder og arrangører, er Vinterjazz 2022 på plass for igjen å kunne feire mangfoldet og den rike variasjonen i dansk jazz- og musikkliv. Og nå når det ser ut til at en del av pandemirestriksjonene blir avsluttet, ser det ut til at det danske jazzpublikum kan puste litt lettet ut, og forberede seg på en travel musikkmåned.

Vinterjazz er en landsdekkende musikkfestival som har eksistert siden 2001 og finner sted hvert år i februar. Festivalen strekker seg over tre uker og inneholder cirka 600 konserter på mer enn 150 spillesteder og arrangører fra Skagen til Bornholm. Kombinasjonen av festivalens lengde pluss det landsomfattende aspektet gjør Vinterjazz til en mulighet til å møte internasjonale stjerner på turné, nye danske prisvinnende prosjekter og konserttemaer som «Future Sound of Jazz», «Something Else», «Jazz for Kids» med mer.

Blant de internasjonale høydepunktene er den Grammy- og Oscar-nominerte maliske sangeren, gitaristen, låtskriveren og skuespillerinnen Fatoumata Diawara (ML), som sjelden besøker Danmark. Det internasjonale verdensmusikkfenomenet har alliert seg med DR Big Band og opptrer med musikken fra sine tre plater i både København og Svendborg. Du kan også se frem til ledende internasjonale navn som Irreversible Entanglements (US), Sons of Kemet (UK), GoGo Penguin (UK), Gilad Hekselman (IL), Walt Weiskopf (US), Nils Økland Band (NO), Eleanor Shanley (IRL), Claire Martin (UK), Madeleine Peyroux (US), Bo Kaspers Orkester (SE), Jacob Karlzon Trio feat. Mathias Eick & Dominic Miller (SE / NO / UK / DK), Florian Weber (DE) og mange andre.

Det landsomfattende aspektet og varigheten av festivalen gir artistene ved Vinterjazz en unik ramme for å legge opp bestemte festivalturneer, og denne gangen er de også en stor del av programmet – også utenfor landets største byer. Du kan blant annet glede deg til turneer med så forskjellige artister og grupper som Bremer/Mccoy, Kira Skov – Spirit Tree, Jakob Bro/Palle Mikkelborg «Returnings», Dawda Jobarteh, Selvhenter, Ibrahim Electric, Morten Schantz «Dynasty», Chris Minh Doky, Sinne Eeg Group, Svaneborg Kardyb, Hvalfugl, Mads Mathias feat. Vivian Buczek m.fl.

I tillegg til turneer, åpner Vinterjazz sin bredde for eksperimentering og lek med både form og innhold. Dette er spesielt tydelig i de spesielle prosjektene som etter hvert har blitt faste – men alltid uforutsette – innslag på festivalen. Man kan derfor se frem til så mangfoldige nye initiativ som Yellow Spoon & Kaleiido, Karmen x Abekejser x Horns, Mew & Danmarks Underholdningsorkester, Jimi Tenor & Kaptajn Ørentvist (FI / DK), Yngel & Halvcirkel, Hex & DoraVideo (DK / JP), Vincent Nilsson – Farewell & Spirituals, Copenhagen Jazz Orchestra «Spirit», Calum Builder: Messe, Kenneth Dahl Knudsen: ATLAS og Lars Greve «En verden som rapporterer» og mye mer.

I likhet med den årlige sommerfestivalen fokuserer Vinterjazz både på musikken som faller utenfor de klassiske jazzdydene og på de visjonære artistene som befinner seg i spenningsfeltet mellom akustikk og elektronikk. I temaene «Something Else» og «Future Sound of Jazz» finner du så langt Balstyrko, Ipek Yolu, Kalaha feat. Hilal Kaya, Mekdes, Lydmor, Mouritz / Hørslev Projektet, Josefine Opsahl, LLNN, Mija Milovic, J. Ludvig III, Jiyu, Lyra Pramuk (US), Boogarins (BR), Hector Plimmer (UK), SØS Gunver Ryberg + Bjørn Svin + Cristian Vogel (DE) med flere.

Det er selvfølgelig også massevis av «Jazz for Kids» på programmet, som i år inkluderer prisvinnende barnejazzband som Rumpistol – Tilbake til fremtiden, Jorden rundt med Malene Kjærgård, Martinis For Children, Basie for Children, Jacob Venndt & Pojken Flensburg og en ny sammensatt gruppe med forfatteren Jens Blendstrup, Jeppe Zeeberg og Oliver Laumann.

Det som gjør Vinterjazz til et spesielt musikkarrangement er at det er en nasjonal markering mellom spillesteder og arrangører, musikere og publikum, storbyene og utkanten av Danmark – et nasjonalt initiativ som skapes og foregår lokalt. Vinterjazz er imidlertid først og fremst en klubbfestival, som sparker i gang sesongen for de mange jazzklubbene som skaper et miljø hvor jazzen kan utvikle seg og leve hele året. Vinterjazz 2022 er intet unntak, med et omfattende program som med over 600 konserter byr på alt fra internasjonal vokaljazz til lokal avantgarde fra den skjeve siden av musikken – og nesten alt i mellom. Til tross for pandemien er mer enn 150 spillesteder og arrangører klare til å ønske publikum og musikere velkommen til en tre ukers felles feiring og hyllest til musikkens overveldende mangfold i en tid hvor akkurat så mye trengs.

Så fra 3. til 27. februar er det bare å feste setebeltene, og kaste seg ut i jazzen over det ganske land.

Sjekk vinterjazz.dk på internettet, og få hele programmet.

Skriv et svar