Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Wynton Marsalis gæster Vinterjazz i København 10. februar

Musikkens Hus, DR Koncerthuset og Copenhagen Jazz Festival præsenterer Jazz at Lincoln Center Orchestra with Wynton Marsalis den 10. februar i København og 11. februar i Aalborg. Ført an af Grammy- og Pulitzer-prisvinder Wynton Marsalis står orkesteret som et fyrtårn i amerikansk jazz, og for første gang siden 1995 kan man opleve dette verdenskendte og samfundsengagerede bigband på dansk grund – som hovednavn på den 20. udgave af den landsdækkende Vinterjazz.

«Marsalis og Jazz at Lincoln Center Orchestra er for mig noget af det ypperste. De har om nogen præget udviklingen inden for jazzen de sidste 20-30 år, og det vil de sikkert fortsætte med de næste mange år. De er levende legender,” udtaler Jeppe Uggerhøj, programchef, Musikkens Hus i Aalborg.

«At få lov at fejre 20. udgave af Vinterjazz med jazzgiganten Wynton Marsalis og Jazz at Lincoln Center Orchestra er på alle måder stort! Og det faktum, at de både kommer til Aalborg og København understreger bare, at det landsdækkende aspekt i Vinterjazz i den grad giver mening,» siger festivalleder Kenneth Hansen.

Jazz at Lincoln Center Orchestra with Wynton Marsalis består af 15 af de fremmeste solister og ensemble-musikere. Ført an af Wynton Marsalis præsenterer dette bemærkelsesværdigt bredspektrede orkester et kæmpe repertoire – fra originale kompositioner og kommissionerede værker til sjældne og historiske mesterværker af Duke Ellington, Count Basie, Fletcher Henderson, Thelonious Monk, Mary Lou Williams, Dizzy Gillespie, Benny Goodman, Charles Mingus og mange flere. Siden 1988 har Jazz at Lincoln Center Orchestra været synonym med Jazz at Lincoln Center i New York, hvorfra de har rejst og ledet uddannelses- og samarbejdsprojekter ikke bare i USA, men verden over. Jazz at Lincoln Center Orchestra har turneret i flere end 300 byer på tværs af seks kontinenter og modtaget et hav af priser, herunder som “Best Big Band” i den årlige DownBeat Readers’ Poll fra 2013 til 2016.

Wynton Marsalis er kunstnerisk leder af Jazz at Lincoln Center og anerkendt trompetist, bandleder/komponist. Han er født i New Orleans i 1961 ud af en musikalsk familie og begyndte som klassisk trompetist som 12-årig, blev optaget på The Juilliard School i 1978 og kom allerede i 1980 med i Art Blakeys Jazz Messengers. Wynton Marsalis debuterede med sin første plade i eget navn i 1982 og har siden stået bag flere end 60 udgivelser, der har sikret ham i alt ni Grammy-priser. I 1983 blev han den første og indtil videre eneste kunstner, der har modtaget både en klassisk og jazz Grammy i det samme år, hvilket han gentog året efter.

Marsalis er desuden en internationalt respekteret underviser, forfatter og talsperson inden for musikalske uddannelser, hvorfor han er æresdoktor på flere amerikanske universiteter. I 1997 blev han den første jazzmusiker til at modtage den prestigefyldte hæderspris Pulitzer for musikken til Blood on the Fields, der var kommissioneret af Jazz at Lincoln Center. I 2001 blev han udpeget som Messenger of Peace af den daværende generalsekretær for FN, Kofi Annan, og han er desuden udpeget som Cultural Ambassador for Jazz af USA’s udenrigsministerium og NEA Jazz Master sammen med resten af Marsalis-familien. Wynton Marsalis spillede en central rolle i støttekoncerten Higher Ground Hurricane Relief, som indsamlede mere end 3 millioner dollar til beboere og musikrelaterede initiativer i områderne omkring hjembyen New Orleans efter Hurricane Katrina.

Koncerterne er en del af den landsdækkende Vinterjazz, der udkommer i sin 20. udgave den 6.-29. februar 2020. Programmet for Vinterjazz (flere end 120 spillesteder) offentliggøres løbende på www.jazz.dk

Line-up:
Wynton Marsalis (tp, cond), Ryan Kisor (tp), Kenny Rampton (tp), Marcus Printup (tp), Chris Crenshaw (tb), Vincent Gardner (tb), Elliot Mason (tb), Sherman Irby (as, ss, fl, cl), Ted Nash (as, ss, fl, cl), Victor Goines (ts, ss, cl, bcl), Paul Nedzela (bs, ss, bcl), Camille Thurman (s, v), Dan Nimmer (p), Carlos Henriquez (b), tba (dr)
(jazz.dk)

Skriv et svar