Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Våre beste video-klipp

Oscar Peterson Trio feat. Ben Webster

NDR Funkhaus, Hannover, 14. desember 1972

NDR Jazz Workshops var en serie med konserter med internasjonale band og sammensatte europeiske prosjektband som ble startet opp av den nord-tyske radiostasjonen NDR – Norddeutsche Rundfunk – i 1958. Riktig fart i sakene ble det utover 1960-tallet da Michael Naura – som du kan hilse på innledningsvis i denne videoen – kom inn i staben ved NDRs jazzredaksjon.

Michael Naura utviklet denne serien til å bli en av de aller viktigste møteplassene i Europa for ny moderne jazz på slutten av 1960-tallet og i 1970-årene. Sammen med Joachim-Ernst Berendts årlige serie New Jazz Meeting for Südwestfunk, SWF, med base i Baden-Baden, var det her du møtte den nye musikken. Om Berendt fortjente det tilnavnet han fikk som Jazz-paven (der Jazzpapst), var Michael Naura Jazz-kardinalen for den nye musikken.

Fra denne Jazz Workshops-serien på NDR har du tidligere sett det smått legendariske oppaket fra 1974 på salt peanuts* med Keith Jarretts europeiske eller skandinaviske kvartett – så kallet for å skille den fra den amerikanske kvartetten med Dewey Redman, Paul Motian og Charlie Haden – med Jan, Jon og Palle.

Det nevnte opptaket med Jarrett et al. er fra den aller første kjente konserten med kvartetten, gjort seks dager før de møttes i Arne Bendiksens studio i Oslo for å gjøre ECM-plata Belonging. Konserten 18. april 1974 – med betegnelsen Jazz Workshop #100  – ble ikke gjort i det klassiske Studio 10 – Rolf-Liebermann-Studio – i NDRs lokaler i Hamburg, som de aller fleste av disse workshopene. Opptaket av Jarretts kvartett er derimot gjort i radiohuset til NDR i Hannover, i Niedersachsen.

På samme måte er dette opptaket med Oscar Peterson’s trio, med NHØP på bass og Tony Inzalaco på trommer, ved siden av kjempen Ben Webster på tenorsaksofon også gjort i NDR Funkhaus i Hannover. I annalene er dette benevnt som NDR Jazz Workshop #84. Nyt vel en time sammen med Oscar og Ben fra 1972 – slik opptaket nylig ble kringkastet av den bayerske fjernsynskanalen BRα.

Ikke avantgarde jazz, sier du? Uansett er det GOD MUSIKK! Og det er det som virkelig teller, ikke sant?

Tekst: Johan Hauknes

Oscar Peterson Trio feat. Ben Webster

NDR Jazz Workshop #84
NDR Funkhaus, Hannover
December 14, 1972

Ben Webster (ts)
Oscar Peterson (p)
Niels Henning-Ørsted Pedersen (b)
Tony Inzalaco (dr)

1. Poutin’ (7:40)
2. Sunday (7:06)
3. I Got It Bad and That Ain’t Good (7:33)
4. Perdido (7:48)
5. Come Sunday (7:30)
6. For All We Know (10:30)
7, Cottontail (6:50)
8. Ben’s Blues (= Friskin’ The Frog) (9:07)