Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Våre beste video-klipp

Sven Klangs Kvintett

«Sven Klangs Kvintett»
1976

Den svenske filmen «Sven Klangs Kvintett» fra 1976 er en av de aller fremste jazzfilmene som noensinne er laget. Den er laget som en mock-dokumentar om et band i en liten by i Skåne ledet av bilselger Sven Klang i 1958. Bandet blir en kvintett når Klang hyrer alt-saksofonisten Lars-Göran Nilsson som til daglig spiller i militærmusikken. Men Lasse har også spilt på Nalen med Fager og med Seymour Österwall.

Lasse bringer nye impulser til den lille Skåne-byen og inspirerer trommeslageren Kennet og pianisten Rolf til å utvikle seg som jazzmusikere, mens Sven Klang er mer opptatt av å tilfredsstille ønskene til publikum som er interessert i å danse til rock og pop.

Filmen er produsert av Stellan Olsson. Hans filmatisering av musikteatergruppen Oktobers stykke «Sven Klangs Kvintett», under ledelse av Henric Holmberg – som spiller trommeslageren Kennet Persson – og Ninne Olsson, gir et vakkert bilde av svensk kultur på slutten av 1950-tallet. Selv om det til tider har litt for mye karakter av å være filmatisert teater.

Filmen er en nytelse fra begynnelse til slutt, selv om denne YouTube-kopien, med franske undertekster, ikke er den beste kvaliteten, video-messig sett.

Tekst: Johan Hauknes