Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Ystad laddar med 300 artister från hela världen

Jazzfestivalen i sydligaste Skåne går in på sitt åttonde år. Den började relativt blygsamt som så många andra festivaler, med att pianisten och konstnärlige ledare Jan Lundgren ville etablera en festival i sin hemstad. För varje år kom allt fler besökare till Hansastaden Ystad. Många gladde sig över ännu en festival i början, men trodde inte att den skulle bli något annat än en dagslända. Jan Lundgren har tillsammans med Ystad kommun åstadkommit det nästan omöjliga; En jazzfest av stor betydelse.

Så förbered er Ystad; hotell, krögare, campingplatser, ja hela turistnäringen. Den 1 augusti invaderas hamnstaden av tusentals personer som vill uppleva musik med äkthet i botten.

Kanske inte de mest oväntade eller provocerande uttrycken, men dock:

Hedersgästen Al Di Meola med kollegor som Joshua Redman, Ron Miles, Scott Colley. Brian Blade, Hiromi Castañeda, Al Foster… och många, många fler.

För fem år sedan ställde Quincy Jones upp gratis, vilket gjort honom till hedersambassadör på livstid för festivalen.

Bland svenska och nordiska musikanter märks Iro Rantala, Tonbruket, Bobo Stenson, Carsten Dahl, Ingrid Jensen (Canada), Viktoria Tolstoy och Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra.

Tio scener i medeltida miljöer utlovas, alla på gångavstånd och med tillgång till 300 artister från Japan i öster till Argentina i väst.
www.ystadjazz.se

Text: Lars Grip

Skriv et svar