Under onsdagen den 13. februari, lämnade Kulturrådet sitt besked om fördelning av statligt arrangörsstöd för innevarande år.
Beskedet visade sig innebära ett värstascenario för 13 jazzföreningar i Sverige. Helt utan förvarning, nästan två månader in på året, fick de veta att de inte får något statligt stöd överhuvudtaget.
– Kulturrådets agerande är väldigt oansvarigt och vi befarar att flertalet av föreningarna inte kommer att överleva, säger Gunno Sandahl, ordförande för Svensk Jazz.
De flesta av de drabbade klubbarna har varit verksamma i decennier. Vårens konsertprogram är förstås redan bokat och avtalen med musikgrupper skrivna.
– Hur skulle de annars kunna hålla igång en kontinuerlig verksamhet, något som krävs för att få stöd? säger Karin Inde, verksamhetsledare på Svensk Jazz.
– Nu lyfter Kulturrådet plötsligt bort sammanlagt 390 000 kronor, trots att de har haft 1,23 milj kronor mer att fördela i år. Det här är ett dråpslag för Sveriges jazzliv.
Kulturrådet meddelade i somras att de redan i september skulle ta bort systemet där föreningarnas egna riksförbund (Riksförbundet Svensk Jazz, Riksförbundet för Folkmusik och Dans och Kammarmusikförbundet) årligen vidarefördelar det statliga arrangörsstödet. Istället skulle fördelningsbeslutet centraliseras till myndigheten själv. Ett beslut med mycket kort varsel vilket skapade stor oro bland föreningarna.
Den största farhågan var då att den geografiska spridningen av konserter i landet skulle minska. Det visar sig nu ha varit en helt befogad oro; 12 av de 13 föreningarna som nu förlorat stödet verkar på mindre orter och i förorter, där publikunderlaget naturligt är mindre än i storstäderna.
Det kan även konstateras att fler än hälften av landets jazzklubbar får sänkta stöd.
Gunno Sandahl, ordförande för Svensk Jazz:
– Kulturrådets agerande är förödande för jazzklubbarnas utveckling och väldigt oansvarigt, då vi befarar att flertalet av de 13 föreningarna som nu står utan stöd, inte kommer att överleva.
– Risken är också stor att ideellt engagerade personer som sitter i berörda föreningsstyrelser nu kommer att bli personligt ansvariga för avtal som inte kan fullföljas.
Föreningarna som blir av med hela sitt statliga stöd i år:
Fridals Kulturförening, Mellösa
Föreningen Hot House, Malmö
Föreningen Jazzligan, Fagersta
Föreningen LiveJazz Emmaboda
Jazz Klubb Syd, Farsta (Stockholm)
Karlskoga Konsertförening
Motala Jazz & Bluesklubb
Olofströms Jazzklubb
Seffle Jazz Club, Säffle
Stenungsunds Jazzförening
Söderhamns Jazzklubb
Trollhättans Jazzförening
Tyresö Jazz & Blues
Riksförbundet Svensk Jazz samlar och stärker jazzlivets aktörer – arrangörer, musiker, producenter, skivbolag och intresseföreningar. Läs mer på svenskjazz.se.