Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

12 Points ved de tre første

12 POINTS, SAN SEBASTIAN, SPANIA, ONSDAG 20.07.2016: Så var endelig årets 12 Points-festival i gang. Og denne gangen i San Sebastian i Baskerland i Nord-Spania. Men skal man dømme etter været som møtte oss da vi landet i Bilbao, så kunne festivalen like godt vært i Dublin eller ett eller annet regnfult sted i Skandinavia. For det regnet og blåste, men det spilte ingen rolle så lenge festivalen var den gode gamle.

Det er 10. gangen 12 Points blir arrangert, med 12 unge band fra 12 forskjellige, europeiske land, som gjør hvert sitt 50 minutters sett, utveksler erfaringer og skaper nye nettverk.

I år startet det med det danske hold. Duoen The Embla kommer fra Aarhus og består av vokalisten Nana Cecilie Gaardsted Bøvling (bildet) og trommeslageren Frej Lesner. Musikalsk opphlder de seg for det meste i Afrika med noen avstikkere til Grønland, og deres sett ble dessverre en litt slapp versjon av svenske Wildbirds & Peacedrums. To helt ok musikere, hvor særlig vokalisten har potensiale, men uten den brodden og originaliteten vi kunne forvente og håpe av en slik duo.

Deretter fikk vi et sett solopiano med den spanske pianisten Marco Mezquida. En pianist med en klar klassisk bakgrunn, både når det gjelder pianospill og hvordan han opptrer på scenen. Men han er en dyktig pianist, som kan drive det langt, hvis han slipper endel av den klassiske bakgrunnen og slipper seg fri. Det blir på en måte ikke mer jazz av at han klimprer og styrer inne i flygelet, mens resten er altfor klassisk. Men med litt mer erfaring og gode råd fra noen som er drevne i jazzpianoavdelingen, så kan han bli noe stort. Og dyktige, spanske jazzpianister er det ikke så mange av etter at Tete Montoliu «la på røret» for endel år siden.

Da kveldens tredje band gikk på scenen, hadde salt-peanuts.eus utsendte fått mer enn nok, og tuslet hjem til hotellet. Å krype ut av bingen kl 04:00 for å komme seg i lufthavnen er ikke en idrett gammelt folk skal holde på med for ofte. Men ryktene forteller at tyske Eva Klesse Quartet var kveldens høydepunkt. Men det får vi sjekke ut ved en senere anledning.
I kveld er det tid for svensker, irlendere og franskmenn på 12 Points, men vi håper også å få med oss Mark Ribot & The Philadelphians på Heineken Jazzaldia, som pågår i byen samtidig med 12 Points. 70-talls disko fra Philadelphia i 2016-versjon er noe som vil passe oss perfekt i kveld.

Tekst og foto: Jan Granlie

Skriv et svar