Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Åh førjulstid med din glede

GAARDEN & GADEN, KØBENHAVN, 8. DESEMBER 2019: Nå kan man si mye om de mange julekonserter som arrangeres rundt om i hele Europa i tiden før jul. Noen reiser rundt i kirker og kulturhus med julestoff som fremføres omtrent på samme måten som de foregående årene, og vi får allsang-vennlige julesanger som får satt julestemningen solid inn i kropp og sjel for publikum som elsker disse konsertene, og som kommer igjen år etter år.

Andre lager julekonserter på sin helt egen måte, som den danske trioen Dødens Garderobe, bestående av pianist Jeppe Zeeberg, bassist Nicolai Kaas Claesson og trommeslager Rune Lohse. I år kom de med sitt tiende julealbum i rekken, og man kan abonnere på en julelåt hver dag fra 1. til 24. desember på Jeppe Zeebergs hjemmeside (HER), noe man altså kan ha gjort i 10 år nå. Og på disse «sporene» inviterer de hvert år musikere fra den københavnske undergrunnsscene til å medvirke.

Og hvis ryktene er sanne, så var det i går, første gang de framførte julesangene live. I den lille baren Gaarden & Gaden i Nørrebrogade, skapte de solid julestemning, selv om vi hverken fikk servert gløgg eller pepperkaker.

Om disse tre musikerne spiller julemusikk, frie improvisasjoner eller standarder fra jazzhistorien, så låter det like personlig og flott. Ikke minst, takket være pianisten Jeppe Zeeberg, som vi flere ganger har utropt til en av våre favoritter. Hans spill er så kreativt og spennende at julesangene får en helt egen mening og «snert». Og med Kaas Claesson og Lohse som medspillere, gir de oss helt andre versjoner av julesangene enn vi har hørt tidligere.

Det burde bli en tradisjon for alle med sans for litt annerledes julemusikk, å møte opp på Gaarden & Gaden hvert år i desember for å høre denne trioen. Ikke kun for å høre de tre, men også for å la julestresset på utsiden i gater og streder få hvile en stund, og i stedet bli gledet av disse tre strålende musikerne.

Så nå kan bare jula komme! Jeg er klar, sammen med mange glade tilhørere som hadde funnet veien til Gaaqrden & Gaden i går ettermiddag.

Tekst og foto: Jan Granlie

Skriv et svar