H15, KØDBYEN, KØBENHAVN, 24. SEPTEMBER 2020: Nå er det sikkert mane som kan kose seg med pengegevinster på de mange trav- og galoppbaner rundt om i Norden. Jeg må innrømme at jeg aldri har latt meg påvirke til å satse de få kronene mine på å spille på hester som løper rundt på en bane, men det er åpenbart at en og annen vinner penger på om Slogum Tor eller Elvablesten vinner fjerdeavdeling og lignende.
Da foretrekker jeg faktisk mye heller å tilbringe et par timer på H15 i Kødbyen i København, for å være med på liveinnspilling for den neste platen med det utsøkte bandet Horse Orchestra. Jeg tror faktisk det er adskillig flere som spiller seg fra gård og grunn på Øvrevoll, Solvalla, Charlottenlund Travpark eller på Bjerke, enn de som spilte seg fattige på H15 denne torsdagskvelden.
Og at de sju musikerne i Horse Orchestra ikke spilte bort pengene sine denne kvelden er i alle fall sikkert.
Horse Orchestra er ett av Nordens absolutt morsomste band. De ligger tett på både det nærmest legendariske Willem Breuker Kollektief og Instant Composers Orchestra (ICP), begge fra Nederland, og som kombinerer det ytterst seriøse med galskap og humor, alt basert på ytterst dyktig spill. Musikerne kommer fra Island, Sverige, Norge og Danmark, og hadde de fått lurt inn en finne i bandet, kunne dette fungert som en adskillig bedre og mer vellykket utgave enn det politiske Nordisk Råd. Bandet består av den islandske altsaksofonisten (og i kveld også vokalisten) Ingimar Andersen, den svenske trombonisten og eufoniumspilleren Petter Hängsel, nordmennene Erik Kimestad Pedersen på trompet og Kristian Tangvik på tuba, og de tre danskene Rune Lohse på trommer, Nicolai Kaas Claesson på bass og fantastiske Jeppe Zeeberg på piano.
Denne kvelden var det invitert til liveinnspilling med bandet. De gjorde et forsøk på det samme den 1. mars i fjor, ute i Christianhavn Beboerhus, men opptakene derfra ligger fremdeles og godgjør seg. Nå i koronapandemien, har de gjort en kort turné på tre jobber, så skal de ha en dag i studio, før de mikser og setter sammen det de er mest fornøyde med til en ny plate.
Og hvis den blir noe i nærheten av hva vi fikk servert på H15 i kveld, så kan det bli en plate man vil legge merke til langt utenfor Norden. For et morsommere og bedre band skal man faktisk lete lenge etter i dagens jazz. Bandet består av utmerkede musikere, som både i ensemblespillet og som solister er fremragende. I kveld merket vi oss spesielt trombonist Hängsel, som hadde skrevet flere av låtene, og som virkelig briljerte med utsøkt spill. I tillegg er det bare å gi seg over av Jeppe Zeebergs pianospill. Hver gang man hører han spille, blir man like overrasket. Hans spill har hele jazzhistorien i seg, hvor han beveger seg fra vaudeville-pianospill til det ultramoderne og frie i samme solo, kjenner jeg ingen andre som gjør. I tillegg er kompet med Lohse og Kaas Claesson ytterst solide støttespillere i bakgrunnen, med Tangviks tuba som et ekstra element. Og i front er det morsomt å høre både Kimestad, som etter som tiden går, blir mer og mer allsidig i spillet, og Andersen som, på tross av litt dårlig lyd denne kvelden avleverte noen kreative og fine solier. Og da han i siste låta fremsto nærmest som «smørvokalist», i alle fall så langt noen i dette bandet kan komme en «smørvokalist» i Phil Collins «Take A Look At Me Now», var suksessen sikret.
Horse Orchestra er, uten tvil, ett av de tøffeste, morsomste og mest publikumsvennlige banda i jazzen akkurat nå. Det er en deilig uhøytidelighet over bandet, som gjør ett par timer i selskap med dem til en svært hyggelig stund. Så var det bare så synd at de måtte gi seg etter ca. 90 minutter, siden København kommune, på grunn av koronapandemien, krever at et område som Kødbyen er tømt for folk når klokken passerer 22.
Men gled dere til den nye plata. Og mens dere venter, er det bare å kaste seg over nærmeste platepusher og skaffe seg «Four Letter Word» fra 2016, eller «Living The Dream» fra 2014. Eller egentlig bør du finne alle platene disse musikerne har vært med på de senere årene og gribbe de til deg, for eksempel Jeppe Zeebergs mange prosjekter eller Kristian Tangviks soloplate.
Tekst og foto: Jan Granlie