Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Bimhuis goes Victoria

Amsterdam-klubben Bimhuis fyller i disse dager 40 år. Og som en av verdens beste jazzklubber, vet man å spre jubileumsprogrammet, slik at ikke bare folket i Amsterdam får gleden av å ta del i feiringen.

Lørdag hadde Bimhuis (eller Bim som det kalles på lokalspråket) tatt tilhold på Nasjonal jazzscene / Victoria midt på Oslos hovedgate Karl Johan. Bim hadde, som en byttehandel, invitert saksofonisten og operasangeren Håkon Kornstad til sin klubb, mens vi i Oslo kunne glede oss over to sett fra noen av de beste musikerne som for tiden holder til i Amsterdam.

Først ut var det den unge pianisten Kaja Draksler (født 1987), som opprinnelig kommer fra Slovenia, men som har hatt bostedsadresse Amsterdam i flere år. Hun har vært student ved Musikkonservatoriet i byen, og har vært i Norge kun en gang tidligere, på Vossa Jazz (selvsagt) med sitt Aqropolis-ensemble.

Men nå fikk vi høre henne solo, på Nasjonal jazzscenes nye Steinway-flygel.

Hun startet rolig med litt friere improviserte ting, før hun gikk over i en hyllest til pianistene James P. Johnson og Bud Powell, en slags moderne ragtime som viste hvilken eminent pianist den unge musikeren er. Derfra gikk det over i flere frie improvisasjoner via en ytterst mollstemt, og vakker hyllest til Billie Holiday, før hun avsluttet med en nydelig sekvens, som kunne vært tatt rett ut av Keith Jarretts «Køln Concert». I avslutningen hadde Kaja tenkt å bruke en del rytmiske effekter inne i flygelet, men hun turde ikke, siden det nye Steinway-flygelet var flunkende nytt.

Kaja Drakslers røtter fra Slovenia kommer tydelig fram i flere av låtene, og det gjør denne solosekvensen original og spennende. Hun er en perfekt tekniker, og kjenner hver krik og krok og anvendelsesområde på flygelet. Og uansett hvilke referansepunkter til solopiano man har, så var dette en usedvanlig vakker avdeling, og en perfekt avslutning på et strålende solosett.

Dette var et sett som burde gjøre Oslo-publikumet (og andre oppegående venner av det pianojazz oppmerksom på hvilken eminent pianist man har klart å dyrke fram på konservatoriet i Amsterdam. Inviter henne tilbake, fort som fy!

han bennink

Etter en relativt kort pause formelig brakte andre sett i gang, med den estiske gitaristen Jaak Sooäär og den nederlandske trommeslageren Han Bennink. Bennink kjenner det norske folk fra flere konserter med Instant Composers Pool (ICP) eller Clusone Trio (de har begge spilt på Moldejazz). I tillegg har han gjort mange konserter i Skandinavia i ytterst forskjellige konstellasjoner. I Norge med både saksofonisten Frode Gjerstad i ene enden og ragtimepianisten Morten Gunnar Larsen i andre, mens han har gjort bl.a. prosjekter med pianisten Simon Toldam og bassklarinettisten Joachim Baden horst i Danmark. Jaak Sooäär kjenner undertegnede fra flere konserter under Jazzkaar-festivalen i Tallinn, og han har også en periode vært leder av den estiske jazzforbundet.

Det hele startet med en eksplosjon fra trommene til Bennink. Og derfra og ut fikk vi servert en rekke velkjente boplåter i ytterst ny innpakning. Sooäärs gitarspill er rocka, som om Jimi Hendrix skulle ha gjenoppstått i 2014. Hans improvisasjoner er storartede, og sammen med Benninks voldsomme trommespill, ble dette Sonny Rollins, Thelonious Monk med flere i totalt ny tapning. Det er lenge siden jeg har hørt Bennink i et såpass kontrollert, men samtidig ytterst fritt samarbeid (han holdt seg på trommestolen hele settet!), og det er ingen tvil om at denne konstellasjonen passer perfekt for Sooäärs måte å uttrykke seg musikalsk på.

Tilslutt gjorde de tre en kort, fritt improvisert sak sammen, hvor Kaja Draksler kanskje var litt for trøtt til å yte maksimalt, men det var uten tvil en fyndig og flott avslutning på en fantastisk og ikke minst variert kveld på Victoria.

Men til alle dere som ikke var der: Sjekk ut Kaja Drakslers soloplate på det portugisiske selskapet Clean Feed, med tittelen «The Lives Of Many Others» og Jaak Sooäär og Han Benninks dioplate «Beach Party» på Barefoot Records.

Tekst: Jan Granlie
Foto: Francesco Saggio

One Response to “Bimhuis goes Victoria”

  1. Johan Hauknes

    Underskrives! Jaak Sooäär og Han Bennink’s set was cher dansant!
    Lovely!

    Svar

Skriv et svar