Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Carsten Dahl med solokonsert og masterclass i Molde

STORYVILLE, PLASSEN, MOLDE, TORSDAG 9. MAI 2019: I midten av mai gjestet den danske mesterpianisten Carsten Dahl festivalbyen Molde for andre gang på mindre enn ett år. Ved Moldejazz 2018 gjorde han konsert i Molde Domkirke med sin duo-partner Torhild Ostad, som er født og oppvokst i området. Men Molde er ikke bare jazzfestival, den har også Storyville Jazz Club, som ukentlig arrangerer konserter med nasjonale, internasjonale og lokale navn høst/vinter/vår. Klubben har vært i kontinuerlig drift siden 1953, og er muligens Skandinavias eldste hvis vi ser bort fra mer interne jazzsirkler.

Dahl var i byen for å holde to dagers Master class for elever på jazzlinja ved Molde Videregående Skole, men besøket begynte med solokonsert i jazzklubbens lokale Storyville på kulturhuset Plassen. Konserten gikk over to avdelinger, og første avdeling var fritt improvisert. Utgangspunktet var dermed et vidt åpent musikalsk landskap, der pianisten fikk boltre seg gjennom løpende assossiasjoner. Carsten Dahl besitter en strålende teknikk, men den er kun et middel for å uttrykke betydelig musikalsk substans. Han holdt publikum i ånde gjennom 40 minutter intenst konsentrert pianospill med stor dynamisk variasjon. Her var såvel yndigt land med brede bøge som furet værbitt med rykende storm over ensomme vann.

I andre avdeling fikk man noen mer kjente elementer å henge hatten på. Tidlig i settet fikk vi en intens Lennie Tristano-inspirert sekvens, vi fikk en vakker Over the Rainbow, og ikke minst en Blame it on my Youth stappfull av sløye akkorder, samt en timing, touch og nyansering som gjorde oss åndeløse. Ved konsertens slutt var publikum i en fullsatt sal så begeistret at de hyllet den danske mester ved å sprette opp i stående applaus. Hvorpå Dahl satte seg ved flygelet igjen, og ga en sprudlende versjon av When you wish upon a Star som ekstranummer. Han avsluttet siste melodieksponering før sluttakkorden, men på vei mot garderoben – mens overtonene ennå var på vei mot loftet — snudde han, gikk til pianoet igjen og fullførte. Stor begeistring – jazz er leken musikk, og Carsten Dahl er en leken musiker.

Tekst: Petter Pettersson
Foto: Åse Tronstad

Skriv et svar