Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Da svenskene inntok Tampere

TAMPERE JAZZ HAPPENING – DAG 1, 03. november 2016: Så er vi endelig tilbake i de tusen sjöars land, hvor vinterkulden allerede har fått overtaket, og språket er like uforståelig som det alltid har vært. Hotellrommet med sauer på veggen er det samme, og de samme menneskene befolker festivalkontorene i andre etasje på Tullinkamrin Pakkahuone.

I år hadde man fokus på nabolandet Sverige den første kvelden, en kveld som egentlig regnes som en tjuvstart på den 35. Tampere Jazz Happening. Tre unge band fra Sverige hadde fått æren av å åpne festivalen, hvor selve «rosinen i pølsa» allerede kom fra start.

Den japanske pianisten Naoko Sakata (bildet) var først ut med sin trio, bestående av bassist Alfred Lorinius og trommeslager Johan Birgenius. Sakata har gjort svenske av seg, etter at hun ville utforske Bobo Stenson og Anders Jormins musikk for noen år tilbake. Hun likte landet og byen Göteborg så godt at hun likegodt ble boende. Og de senere årene har hun markert seg sterkt på den svenske jazzscenen.

Trioen gjør hennes musikk, som befinner seg i nærheten av musikken til hennes to forbilder. Hun er en strålende tekniker, og hennes temperament vises godt i musikken når hun virkelig tar i. Men hele veien er musikken lyrisk og lidenskaplig, og sammen med et strålende komp, gir de publikum en flott forestilling.

Deretter var det klart for den unge gitaristen Susanna Risberg og hennes trio, bestående av bassist Alf William Sjöström og trommeslager Jonathan Lundberg. Forhåndsomtalen av unge Risberg kunne fortelle om en gitarist som var opptatt av Jimi Hendrix, så vi forventet trøkk og musikk à la Hedvig Mollestad Trio.

Risberg har studert på Berklee over i Sambandstatene, og har helt klart tatt inspirasjon derfra. Så istedet for å gi publikum hardtslående rock/jazz, fikk vi tildels sober gitartriojazz i retning bop, med et tett og fint komp. Risberg er en god gitarist, og etter å ha omstilt toppetasjen mot den mer tradisjonelle jazzen, syntes jeg det fungerte fint. Hun har god teknikk, og hennes soli er kreative og spennende. Dette er en gitarist, og en trio, vi vil høre mye fra i årene som kommer. Svenskene har fått en ny Rune Gustafsson!

Siste trio ut var Nuaia. Sofie Norling på vokal og live electronikk, Mika Forsling på bass og Michela Østergaard-Nielsen på trommer. Her gikk musikken i en helt annen retning, og vi fant oss igjen i det nyere impro/frijazz-landskapet hvor så mange, unge musikere befinner seg i om dagen.

Allikevel synes jeg Nuaia gjør noe eget med sin musikk. De er alle kreative musikere som utnytter stemme og instrumenter på en fin måte, og selv om jeg ikke syntes hele settet var like spennende, så likte jeg mesteparten av det vi fikk høre.

Fra i dag braker det for alvor løs her i den gamle Nokia-forstaden. Det blir en rekke spennende, finske band over på Telakka, De «store» konsertene i Pakkahuone og nattlig klubbmusikk i Klubi.

Vi gleder oss som barn på julaften!

Tekst og foto: Jan Granlie

Skriv et svar