Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

De gamle er eldst

VINTERJAZZ DK, JAZZCUP 23. FEBRUAR 2017: Den danske Vinter Jazz-festivalen er i gang med siste weekend. Det har vært godt med publikummere på de fleste konsertene, men aldri har vel platebutikken, vertshuset og jazzklubben JazzCup hatt mer publikum enn i år.

Og noe unntak var heller ikke gårsdagens ettermiddagskonsert med den svenske veteransaksofonisten Bernt Rosengren og hans danske kvartett.

Bernt Rosengren er født på julaften i 1937, og har vært en markant saksofonist i den Skandinaviske jazzen i flere generasjoner. Han har spilt med de fleste amerikanske musikere som har besøkt Sverige, han har vært med å gjøre filmusikk med Krzysztof Komeda, plater med Doug Rainey, Niels Henning Ørsted Pedersen, Billy Hart, Torgeir Stubø, George Russell, Don Cherry, Lester Bowie (!), Tomasz Stanko, Idrees Sulieman og mange flere, og vi må innrømme at vi var litt spente på hvor godt han låt i 2017.

Men allerede i åpningslåta forsvant all skepsis som dugg for solen. Hans velkjente mørke og fyldige tone er nærmest særegen i dagens jazz. Innimellom kan han minne litt om Sonny Rollins i hans velmaktsdager.

Med seg i bandet hadde han pianisten Ole Koch Hansen, en musiker som nesten har vært like markant i det danske jazzliv, som Rosengren har vært i Sverige, men samspill med Thad Jones, Ben Webster, Etta Cameron, Niels Henning Ørsted Pedersen og Danmarks Radio Big Band på CVen. Og på bass Jesper Lundgaard, som ved siden av Niels Henning Ørsted Pedersen har dominert den danske bassavdelingen i mange, mange år. På trommer hadde de med seg Niclas Campagnol som de senere årene har sittet på trommestolen ved en rekke anledninger, blant annet på JazzCup.

Vi fikk først et relativt kort sett, eller det er ikke sikkert at det var så kort, for ofte er det jo slik, at om musikken er god, så går tiden veldig fort. I dette settet var soliene godt fordelt, og spesielt syntes jeg Lundgaards kreative bass-spill var elegant.

Men selvsagt var det Rosengren i front som imponerte mest. Den fyldige tonen, de oppfinnsomme soliene, sjarmen og evnen til å dra de andre musikerne med seg i kjente og mer ukjente standarder.

Andre sett fortsatte i sammen overlegne spor, og ett stykke ut i avdelingen fikk de besøk av den amerikanske tenorsaksofonisten George Garzone, som under hele første sett hadde fulgt nøye med på Rosengrens spill, med delvis hakeslepp og med et stort smil rundt munnen.

Og sammen endret de litt på temperaturen i musikken. De utfordret hverandre på en fin måte, og siden Garzones tone i saksofonen er såpass forskjellig og skarpere enn Rosengrens, så ble dette er strålende sett.

Nå,er snart det Københavnske jazzliv tilbake i hverdagen, og vi kan se tilbake på en rekke fine konserter rundt om på klubber, konsertsaler og vertshus. De fleste musikere med tilhold i Danmark har hatt en travel måned, men her er det ingen tid til hvile. Allerede på mandag er det på’n igjen, med konserter på blant annet 5e, og de andre klubbene i landet.

Tekst og foto: Jan Granlie

Skriv et svar