Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Fet storbandopplevelse!

OSLO JAZZFESTIVAL, VICTORIA — NASJONAL JAZZSCENE, MANDAG 12. AUGUST 2019: Noen ganger kan navnet lure. På plakaten står Øvre Foss Storband. Øvre Foss storband høres ut som et lokalt storband. Et storband som kanskje kan levere jevnt god storbandmusikk, men ikke et storband du venter deg musikalske overraskelser fra. Så feil kan man ta. Øvre Foss Storband er rett og slett det feteste storbandet jeg har hørt på lenge. Kanskje er det også derfor de i løpet av konserten endrer navn til Det Nye Norske storband.

Bandet startet som et skoleprosjekt. Musikerne er fremdeles unge, flere studerer ved Norges Musikkhøgskole og jazzlinja på NTNU. Men orkesteret leverer tett og samspilt samtidsjazz av beste merke. Blåserrekka er tett, med presise aksentueringer og full kontroll på dynamikk og klang. En cimbasso (en slags kontrabasstrombone) gir ekstra dybde til messinggruppa. Solistisk leverer orkesterets medlemmer også jevnt bra. Til denne konserten har orkesteret fått med seg en veteran i norsk jazzliv, saksofonisten Knut Riisnæs. Kjemien mellom solist og orkester var god og de så ut til å inspirere hverandre gjensidig.

Det meste av låtmaterialet var signert bandmedlemmene sjøl. Det er engasjerende komposisjoner med tydelig preg. Bassisten Kevin Olsen Vadsten stod for «At Least One Latin Tune in The Set». Dette var en urban latinlåt med mye energi som ga Riisnæs mye å spille på. «Skumringsdans», signert trombonist Jørgen Bjelkerud, fikk et østlig preg, ikke minst på grunn av perkusjonist Markus Benjamin Fostvedt. Blant andre komposisjoner som utmerket seg var «Cali», skrevet av saksofonisten Aksel Rønning og «Simple Eleven» av trompetisten Oscar Andreas Haug. Bandet leverte også noen nydelige glimt fra nyere norsk jazzhistorie, Arild Andersens «Sole» i et arrangement av Helge Hurum og Keith Jarretts «My Song» arrangert av Bjørn Kruse. Her ga Knut Riisnæs en nydelig sopransolo.

Samarbeidet mellom Det Nye Norske storband og Knut Riisnæs viser Oslo Jazzfestival på sitt beste, en festival som gir rom for spennende og utviklende møter mellom etablerte, erfarne utøvere og musikere i starten av sin karriére. Det blir det god musikk av, nå og i tida som kommer.

Tekst: Carl Petter Opsahl
Foto: Anna Rogneby/Oslo Jazzfestival

Skriv et svar