Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Foto og fortellinger fra arkivet

JAZZ I NASJONALBIBLIOTEKET, Utstillingsåpning torsdag 26. februar 2015, Oslo:

89 reproduserte fotografier fra Nasjonalbibliotekets samling av ca 12 000 fotografier stilles nå ut i stort format i Nasjonalbiblioteket. Samlingen dekker jazz i Norge i tidsperioden 1930 – 1990. Kjernen i arkivet består av materiale etter pressefotografen Tore Fredenlund (1932 – 2012) og journalisten Randi Hultin (1926 – 2000), men mange andre har også bidratt. Utstillingskatalogen, som koster kr 249, er både delikat og lesverdig. Den inneholder 52 bilder, de aller fleste fra selve utstillingen.

Utstillingen tar verken sikte på å være historisk fullstendig, dekkende for alle stilretninger, gi oversikt over periodens viktigste musikere eller legge vekt på kunstnerisk og/eller teknisk kvalitet. Den er ordnet etter fire temaer: Møter, band, studio og klubb og med overganger mellom disse. Noen musikere finnes igjen på flere av bildene, andre vi hadde vente å finne er ikke representert. Men det gjør ikke noe!

Alle skjønner at det må ha vært en svært krevende oppgave å plukke ut de bildene som det er plass til. Det kunne fort blitt en pedantisk, kjedelig og tilnærmet korrekt billedlig framstilling av jazz på norsk jord. Nå er det blitt et kresent utplukk med bilder som snakker med hverandre og som gir et lekent uttrykk.

Utstillingen inneholder også plakater, grammofonplater, tidsskrifter og andre relikvier. Akkurat passe mye og veldig passende. Kurator har gjort en kjempejobb!

Nasjonalbibliotekets direktør, Aslak Sira Myhre, uttrykte seg omtrent slik under åpningen torsdag 26. februar:
– Jazz er lyden av det 20. århundret. Jazz er moderniteten. Jazzen tonsatte framveksten av det moderne samfunnet slik vi kjenner det i dag. Alt skjer til lyden av jazz. Men denne utstillingen forteller også en historie om Norge. 

Sånn er det. Jazz er historie fra vår egen tid. Denne utstillingen er for alle som er det minste interessert i jazz, historie og fine kulturopplevelser.

Utstillingen er åpen til 5. september 2015.

Tekst og foto: Harald Opheim

Skriv et svar