Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Fra Live&Lien til deg

LIVE&LIEN, VICTORIA – NASJONAL JAZZSCENE, TORSDAG 15. SEPTEMBER 2016: Superduo slapp ny plate, «You», med prereleasekonsert på Nasjonal jazzscene torsdag kveld.

Etter at piano-vokalduoen bestående av Live Maria Roggen og Helge Lien, slapp plata «Låvesalg» er det gått flere år hvor duoen har vært fraværende fra norske og nordiske jazzscener. Det er en glede å melde at de er tilbake igjen, sterkere enn noensinne. Med releasekonserten på Victoria – Nasjonal jazzscene viste de nye veier inn i et vakkert musikalsk landskap, kontemporært og varierende. Med høye fjell og dype daler, men også med langsomme slettelandskap.

Den gangen i 2010-11 var duoen kjent som Live|Lien. I dag presenterer de seg som Live&Lien, noe som kan antyde en vilje til å frigjøre seg fra det som var den gangen og framstå som noe nytt. Denne nye duoen med ampers-anda i midten er langt fra amper, men sprudlende livsglad og aktiv.

På den nye plata, som vi ikke har fått høre ennå, har de hentet ut nordiske sangskatter fra 1990-tallet og gir sine fortolkninger av dem, ikledd engelsk språkdrakt. Vi får høre låter av Stina Nordenstam, Björk, Sidsel Endresen i ny tapning – mis en bouteille au Chateau Live&Lien, årgang 2016.

Det er låtene fra den nye plata vi får høre under konserten, og om plata er på noe i nærheten av det nivået vi ble presentert for denne torsdagskvelden snakker vi om noe som vil havne langt oppe under Spellemannnpristildelingene for dette året. De to musikerne deler en lekenhet og umiddelbar smittende glede over materialet de framfører – og legger overhodet ikke skjul på det. Som publikum blir vi revet med og trukket inn i deres musikalske univers.

Live Maria Roggens stemme og stemmebruk er en studie verdt, hennes rytmiske og harmoniske forståelse er utsøkt, og framstår enda mer som det i de partier hvor de fleste av oss normalt ville karakterisere linjene som «non cantabile» – ikke sangbare. Helge Lien er en nytelse å høre på et godt flygel, han har både teknikken og den musikalske oppfinnsomheten til å understreke og skape dramaturgi og effekter i musikken.

Som ekstranummer fikk vi Kjartan Kristiansens låt «Splitter Pine» fra Dum Dum Boys’ 1989-album med samme navn. Duoen Live&Lien hadde låta på sin første plate «Låvesalg»,  men jeg kan si at med hånda på hjertet at jeg har aldri hørt en sterkere versjon av låta. Her vil jeg sterkt anbefale Lien og Roggen å grave mere i sangskattene fra norsk ny-væiv og postpønk fra 1980-tallet.

Plata «You» slippes for ordinært salg seinere i høst. Vi kommer tilbake med en anmeldelse av plata da.

Tekst: Johan Hauknes

Foto: Marte Garmann/Live&Lien

Skriv et svar